Obrenovac, 21.09.2019

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.11.2017.
Srbi ne umeju da prepoznaju ispravan fiskalni ra─Źun

Foto:Profimedia


´╗┐

Gotovo svaki tre─çi gra─Ĺanin Srbije ne ume da prepozna ispravan fiskalni ra─Źun, 59 odsto sva pla─çanja obavlja isklju─Źivo kešom i tako "hrani" sivu ekonomiju, a svaki deseti gra─Ĺanin ne ume da objasni šta je za njega siva ekonomija, rezultati su istra┼żivanja NALEDA.

Podaci koji su predstavljeni na konferenciji za novinare pokazuju i da je podrška stanovništva u borbi protiv sive zone i dalje veoma visoka i dosti┼że 90 odsto, a dve tre─çine ispitanika smatra da poslovanje mimo zakona nije opravdano.

Svaki drugi gra─Ĺanin veruje da bi to što sue 2017. i 2018. godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije moglo da pomogne suzbijanju te pojave.

"Podaci govore da smo na dobrom putu. Ipak, ostaje problem u─Źestvovanja u toj borbi, jer je samo 22 odsto gra─Ĺana spremno da prijavi radnju ili kafi─ç u kojoj ne dobije ra─Źun, a 33 odsto je poslodavca koji i dalje zapošljava radnike na crno. Me─Ĺu njima su i neki od 27 odsto radnika koji priznaju da deo ili celu platu primaju na ruke", izjavio je potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, Vladimir Tipsarevi─ç.

Rezultati istra┼żivanja pokazuju da je u odnosu na februar 2017. porastao procenat gra─Ĺana uverenih da je dr┼żava odlu─Źna da suzbije sivu zonu (sa 60 na 64 procenata) i da je siva ekonomija smanjena u poslednjih godinu dana (sa 48 na 51 procenata), ali su nezainteresovanost, izbegavanje neprijatnih situacija i strah od gubitka posla i dalje naj─Źeš─çi razlozi zašto ne u─Źestvuju u borbi protiv sive zone.

Istra┼żivanja stavova gra─Ĺana i privrede, koje NALED sprovodi u partnerstvu s Nema─Źkom razvojnom saradnjom u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije", daju sliku efekata primene vladinog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i edukativne kampanje.

Vo─Ĺa projekta nema─Źke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija" Birger Nere pri tome smatra da ─çe dobijeni podaci biti va┼żni i za izradu nove analize obima sive ekonomije u Srbiji na kojoj radi NALED, te navodi da ─çemo do kraja godine znati koliki je pomak ostvaren.

Dobra vest, smatraju u NALED-u, jeste što raste broj gra─Ĺana koji prepoznaju da je izdavanje ra─Źuna zakonska obaveza prodavca i potvrda da je platio porez i to je glavni motiv zašto ra─Źun tra┼że.

Tome je, ka┼żu, doprinela i nagradna igra "Uzmi ra─Źun i pobedi", u kojoj je u─Źestvovalo, kako navode, 37 odsto gra─Ĺana, što je prevazišlo sva o─Źekivanja i gotovo je ─Źetiri puta time nadmašen rezultat Slova─Źke.

U ovom trenutku, ka┼że istra┼żivanje, 35 odsto gra─Ĺana bi u─Źestvovalo u drugom ciklusu koji se o─Źekuje po─Źetkom 2018. dok se 27 procenata još nije odlu─Źilo.

Istra┼żivanje pokazuje da gotovo ─Źetvrtina (22 odsto) gra─Ĺana ne zna ko je nadle┼żzan za sivu ekonomiju, a 29 procenata ka┼że da su to Ministarstvo finansija i Poreska uprava.

Zanimljiv je podatak da gotovo dve tre─çine ispitanika tvrdi da nikada ne kupuje na improvozovanim prodajnim mestima, pijacama, ulicama ili putem dostave. Oni koji bar ponekad kupuju van prodavnica, ka┼żu da naj─Źeš─çe kupuju kafu, rezani duvan, cigarete, alkohol i benzin...i to ─Źine jer ka┼żu daje na tim mestima roba jeftinija.

Ina─Źe, 22 odsto gra─Ĺana bi prijavilo prodajno mesto na kojem se ne izdaje fiskalni ra─Źun, a više od polovine gra─Ĺana smatra da je siva ekonomija dominantno problem privatnog sektora, dok tre─çina veruje da je ovaj problem prisutan i u privatnom i u javnom sektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE