Obrenovac, 30.07.2021

EPIZODA: BEBI PDV


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2019.
Roditelje koji sakupljaju račune od dečje opreme ove godine čeka nešto više novca

Foto:Shutterstock/Ilustracija
Iznosi za refundaciju PDV za kupce hrane i opreme za bebe povećani su u proseku za oko 1.000 dinara zbog usklađivanja sa rastom potrošačkih cena.

Iako je refundaciju bebi PDV-a prošle godine zamenio dodatak od 5.000 dinara koji će se uplaćivati uz roditeljski dodatak, nadležne organizacione jedinice Poreske uprave i dalje će primati zahteve za refundaciju.

Povratak PDV za hranu i opremu moći će da dobiju roditelji beba ili staratelja dece do druge godine života koja su rođena zaključno sa 30. junom 2018. godine.

Kako nezvanično saznajemo, rok za prijavu bi trebalo da bude u februaru, dok bi čitav postupak povraćaja bebi PDV-a trebalo da bude završen ove godine, jer od naredne više neće biti roditelja koji su decu dobili u vakumu između primene starog i novog zakona.

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 78.825 dinara, što je oko 1.000 dinara više nego pre usklađivanja sa inflacijom, i to u prvoj godini starosti bebe do 45.043 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 33.782 dinara.

Prvi uslov za ostvarivanje prava na povraćaj je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, ostvaren u iznosu manjem od 1.081.036 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu manja od 26.350.256 dinara. 

Zahtev sa fiskalnim računima podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Republike Srbije, koja posle sprovedenog postupka kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija.

Hranom i opremom za bebe, za čiju nabavku može da se ostvari pravo na povraćaj PDV-a, smatraju se: mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene. Zbog usklađivanja iznosa sa rastom potrošačkih cena, novčani uslovi u koje roditelji moraju da se uklope su nešto veći nego ranije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE