Obrenovac, 28.01.2020

OD JANUARA BEZ PROTESTA MAJKI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2018.
Država spremila mere za 'oštećene'

Foto:Thinkstock
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da je njen kabinet već spremio izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom i da je uverena da od januara više neće biti protesta majki.

Ðukić Dejanović je navela da se zakon koji je usvojen prvog jula pokazao revolucionarnim.

Gostujući u emisiji "Šetnja" Radio Beograda 1, Ðukić Dejanović je kazala da je novi zakon većini mama doneo bolje nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu.

Ipak, postoje, kako ukazuje tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama.

Oštećene su one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja imale manje od šest meseci staža, kao i mame koje imaju natprosečne zarade.

"Za njih je komisija Vlade pripremila nove mere. Gledaćemo da dobiju veća primanja i da nepravda bude ispravljena. Protest mama ne znači nužno samo kritiku, već i poziv na dijalog i saradnju", smatra Ðukić Dejanovićeva.

Ministarka ističe i kako su nove mere već predate ministru za rad Zoranu Ðorđeviću.

"Predlog treba da odobri kabinet za finansije, odnosno ministar Siniša Mali. Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo i da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama već u januaru naći pred poslanicima", rekla je Slavica Ðukić Dejanović.

Dodala je da je uverena da od januara neće više biti protesta majki, prenosi RTS.

Ðukić Dejanovićeva dodaje kako je budžet njenog kabineta dobio 150 miliona dinara više nego u 2018. godini. Objašanjava i da finasijske mere nisu jedini vid mera u pronatalitetnoj politici.

"Radićemo i sa lokalnim samoupravama. One treba da usklade rad i roditeljstvo i da mladim parovima obezbede servise podrške. Kabinet će se u 2019. više fokusirati i na rad sa dijasporom, odnosno na odliv mozgova, jer analize pokazuju da nam svake godine ode 16.000 mladih i obrazovanih koji u inostranstvu zasnivaju porodice", navela je Ðukić Dejanovićeva.

Srbija, poručuje, svakog dana izgubi 107 građana, a svake godine grad veličine Jagodine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE