Obrenovac, 14.07.2020

BESPLATNA PRAVNA POMO─ć ZA GRA─ÉANE SRBIJE


Izvor: Alo/Tanjug/V.M.,Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2020.
Ministarstvo pravde i advokatska komora postigli dogovor

Foto:Tanjug/Tanja Vali─ç


Va┼żan dogovor...

Ministarstvo pravde Srbije i Advokatska komora Srbije (AKS) potpisali su danas Protokol o razmeni podataka u postupku upu─çivanja na advokate radi prupljanja besplatne pravne pomo─çi, kojim je predvi─Ĺeno uspostavljanje kol-centra za besplatnu pravnu pomo─ç.

Kako je saop┼íteno iz Ministarstva pravde, protokol su sino─ç na sve─Źanoj akademiji u Narodnom pozori┼ítu u Beogradu povodom 158. godi┼ínjice advokature u Srbiji i "Dana advokature Srbije" potpisali dr┼żavni sekretar u Ministarstvu Radomir Ili─ç i predsednik AKS Srbije Viktor Gostiljac.

Ili─ç je istakao da je uspostavljanje efikasnog sistema besplatne pravne pomo─çi bio jedan od zna─Źajnijih aspekata saradnje advokature i Ministarstva pravde u proteklom periodu. 

Podse─çaju─çi da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomo─çi po─Źela 1. oktobra 2019. godine, on je rekao da su tokom dosada┼ínje primene tog zakona ovla┼í─çena lica u jedinicama lokalne uprave upu─çivala na advokate pozivanjem AKS i da ─çe ta procedura biti zna─Źajno pojednostavljena uspostavljanjem kol-centra. 

- Imaju─çi u vidu zna─Źaj jednakog pristupa pravdi za sve gra─Ĺane, a naro─Źito za pripadnike ranjivih, odnosno osetljivih dru┼ítvenih grupa, ┼żelim da naglasim koliko je va┼żna kontinuirana saradnja advokature i Ministarstva pravde u ovoj oblasti - rekao je dr┼żavni sekretar. 

Gostiljac je naveo da je ustapostavljanje kol-centra za besplatnu pravnu pomo─ç jo┼í jedan zajedni─Źki uspeh AKS i Ministarstva pravde, budu─çi da ve─ç funkcioni┼íe kol-centar za postavljanje branilaca po slu┼żbenoj du┼żnosti. 

On je istakao da je dokaz dobre saradnje i uvo─Ĺenje novog krivi─Źnog dela napad na advokate, kao i dono┼íenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomo─çi.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE