Obrenovac, 21.09.2020

KAD KREDITI I KARTICE IZAZOVU GLAVOBOLJU...


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2019.
Bankarske usluge jednačina sa više nepoznatih

Foto:Thinkstock
Koliko nas zaista košta usluga banke? U Narodnoj banci kažu, manje nego pre. Koliko tačno, od kraja ove godine znaćete i sami jer će banke morati da vam dostavljaju izveštaj o tome koliko ste tačno novca te godine dali banci za kredite, kartice i druge proizvode.

Da li je kod banaka ono što je u izlogu isto i u radnji? Zbog sitnih slova u ugovorima o zajmu mnogi su se ubrzo posle potpisa iznenadili i shvatili da pogodba i nije tako povoljna kako je izgledala, na primer u reklami.

Verovatno ni cenovnici koje su banke poslednjih nedelja poslale građanima na kućnu adresu nisu razjasnile šta se dešava – da li su bankarske usluge poskupele. Centralna banka ocenjuje da nisu.

Ukoliko se posmatraju kamatne stope, u poslednjih nekoliko godina primetan je značajan pad kamatnih stopa za privredu i građane koji je praćen i padom kamatnih marži banaka, navodi Narodna banka Srbije.

Marže se, kako navodi NBS, računaju kao razlika između kamatnih stopa na kredite i kamatnih stopa na izvore finansiranja, najčešće na depozite i sredstva od drugih banaka na tržištu.

Pad kamatnih marži ukazuje da su u ovom periodu banke smanjile operativne troškove i rizike vezane za kredite, kažu u NBS.

Na spisku kamata koje je pre neki dan upravo Narodna banka objavila, vidi se velika razlika u ceni različitih zajmova i kod različitih banaka.

Na primer, banke najpopularnije gotovinske dinarske kredite nude uz efektivne kamate od 9,2 odsto, pa čak do 45 procenata. Za rok do tri godine, one su nešto niže od 8,62 do 30 odsto godišnje.

Na dozvoljeni minus od jedne do druge, kamata je od 9,4 do 43 odsto. Na najdugoročnije, stambene kredite, kamate su niže – od 2,7 do 5,8 odsto u zavisnosti od toga da li su fiksne ili promenljive.

"Velike razlike između banaka dobre za tržište i građane"

Urednik u Novom magazinu Mijat Lakićević ocenjuje da je dobro što postoje velike razlike između pojedinih banaka, jer to pokazuje da nema grupisanja i kartelisanja.

"Postoji jedno veliko šarenilo, što znači da tržište funkcioniše, a to je najvažnije", ističe Mijatović.

Ne ide svim bankarima u prilog objava kamata na istom mestu, ali je priznaju za građane dobro da uporede i izaberu najpovoljnije.

Igor Anić, član izvršnog odbora "Prokredit" banke, ocenjuje da nije bilo poskupljenja ni na tržištu, i da je to jedinstven način da se vidi efektivna kamatna stopa.

Smatra da je Narodna banka učinila dobru stvar što je uporedila i stavila kamatnu stopu svih banaka, da svako može da vidi stopu zaduživanja po bankama.

Novina za ovu godinu je to što će centralna banka pratiti i objavljivati i provizije na kartice, a banke će na kraju godine morati građanima da dostave  – koliko su im tačno u prethodnih 12 meseci po svim osnovama naplatile svoje usluge.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE