Obrenovac, 22.11.2019

BANKE U SRBIJI UVODE PROMENE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2018.
Drastično se menjaju uslovi poslovanja, evo koje STVARI NEĆE BITI ISTE!

Foto:Alo!/Vladimir Marković
Narodna banka Srbije obelodanila koje će naknade banaka morati javno objavljivati. Od 17. marta 14 nameta će biti objavljivano na sajtu centralne banke.

Koliko košta vođenje tekućeg računa građana, bezgotovinski prenos dinara, ali i evra sa računa iz jedne u drugu banku samo su neke od tačno 14 naknada koje će bankari u Srbiji redovno morati da dostavljaju Narodnoj banci Srbije radi javne objave, prenosi B92.

Poslednji na listi, ali ne i najmanje važan trošak je - cena dozvoljenog minusa, i dalje ubedljivo najskuplja stavka koju zaračunavaju bankari u Srbiji, koja trenutno ide i do 35,83 odsto.

Uporediva lista ovih provizija građanima će biti dostupna na internet-stranici NBS (www.nbs.rs) od 17. marta iduće godine, tako da više neće biti potrebni sati kako bi se pronašli tačni podaci koliko koja banka tarifira pojedine usluge. Lista je sastavni deo podzakonskih akata koje je NBS upravo objavila, u sklopu novog Zakona o platnim uslugama.

Osim pomenutih naknada, NBS će javno objavljivati i koliko banke građanima zaračunavaju proviziju za prijem novca iz inostranstva na devizni račun u Srbiji; koliko košta usluga mobilnog i elektronskog bankarstva, izdavanje čekova, debitne i kreditne kartice, ali i podizanje keša karticama, naročito na šalteru banaka gde provizije umeju da budu i po nekoliko procenata, prenosi B92.

"Za uslugu isplata gotovog novca korišćenjem platne kartice naknada se prikazuje najmanje prema tome da li se isplata vrši debitnom ili kreditnom karticom, u zemlji ili inostranstvu, na bankomatu ili na šalteru", objašnjavaju u NBS, prenose Večernje novosti, uz napomenu da se dodatno prikazuju provizije u slučaju isplate gotovine karticama "tuđe" banke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE