Obrenovac, 05.04.2020

Božić u obrenovačkim hramovima


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Najradosniji hrišćanski praznik biće obeležen nizom svetih bogosluženja

Foto:lokalnenovine.rs
Proslava Božića - praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista počinje Badnjim danom, 6. januara, kada će se u obrenovačkom hramu Silaska Svetog Duha na apostole služiti jutarnja liturgija sa početkom u 08.00 časova. Uveče, u 18.00 časova, biće održan tradicionalni koncert dečijeg hora i pijukanje dece u crkvi, u slami pored badnjaka.

U samom hramu, od 20.00 časova, biće služeno praznično večernje, dok je za 22.00 sata zakazan koncert hora "Sveti Joakim i Ana". Od 23.00 počinje osvećenje i paljenje badnjaka u crkvenom dvorištu, uz vatromet, dok će tačno u ponoć biti služena prva sveta liturgija.

Na sam dan Božića, 7. januara, liturgija će početi u 08.00 časova, posle čega sledi tradicionalno lomljenje česnice.

Na praznik Svetog Stefana, treći dan Božića, sveta liturgija će, takođe, početi u 08.00 sati.

Kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, u porti hrama Silaska Svetog Duha na apostole biće urađena improvizovana pećina po uzoru na onu u kojoj je rođen Isus Hristos.

U hramu Sabora srpskih svetitelja u Belom Polju, na Badnji dan, 6. januara, sveta liturgija počeće u 08.00 časova, dok će večernje služenje sa pijukanjem biti upriličeno u 17.00 časova. Paljenje badnjaka uz vatromet zakazano je za 21.00 čas. I u belopoljskoj crkvi biće služena Božićna liturgija uz tradicionalno lomljenje česnice.

U crkvi Sabora srpskih svetitelja biće proslavnjena i Pravoslavna - Srpska Nova godina. Okupljanje građana počeće od 21.00, u 23.00 časa će biti održan koncert crkvenog hora, a od 23.30 počinje molitva za nastupajuću godinu.

Obrenovačko sveštenstvo poziva vernike da tokom predstojećih praznika dođu u što većem broju i isprate sva bogosluženja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE