Obrenovac, 21.05.2019

SRBIJA ISPRED ČAK 8 ZEMALJA EU


Izvor: Kurir/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2018.
Bolji smo, a evo i na kojoj listi!

Foto:iStock
Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi i prvi put se nalazi ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata (European Innovation Scoreboard 2018) koju je predstavila Evropska komisija u Briselu.

Srbija je ispunila 22 od ukupno 27 indikatora koji se referišu za ovu listu, i kao zemlja koja je ocenjena kao "umereni inovator", pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Najbolje rezultate Srbija je pokazala za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pri izradi liste inovacionih rezultata (European innovation scoreboard) Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine.

Prema inovacionim performansama na listi je ustanovljeno četiri kategorije zemalja: inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori.

Inovacioni lideri imaju performanse više od 20 odsto u odnosu na EU i tu spadaju pre svega Švajcarska, zatim Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Jaki inovatori su ostvarili između 90 i 120 odsto proseka performansi za EU i tu su se našli Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Irska, Slovenija.

Tu spadaju i Island, Izrael i Norveška čije su performanse predstavljene u Izveštaju EIS.

Srbija je u kategoriji umerenih inovatora koji su ostvarili između 50 i 90 odsto od proseka performansi za EU, a tu su se još našli Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Estonija, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Kategorija skromnih inovatora obuhvata zemlje koje su ostvarile manje od 50 odsto od proseka performansi EU i tu spadaju Bugarska i Rumunija, kao i Makedonija i Ukrajina, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE