Obrenovac, 24.02.2020

ČESI NAM UKRALI ŠLJIVOVICU


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2017.
Hrvati bi da maznu Kara─Ĺor─Ĺevu ┼íniclu, a Makedonci ajvar

Foto:Shutterstock


´╗┐

Kvalitet naših proizvoda je motiv da Hrvati prisvoje Kara─Ĺor─Ĺevu šniclu i prodaju je kao zagreba─Źki stek, a Makedonci da pokušaju da nam preotmu ajvar

Srpski proizvo─Ĺa─Źi praške šunke imaju tri godine da smisle novo ime za taj proizvod zbog toga što su ─îesi pod tim nazivom zaštitili svoj tradicionalni specijalitet.

Koliko je zaštita imena proizvoda va┼żna govori i ─Źinjenica da je šljivovica, za koju svi u Srbiji veruju da je srpska i samo srpska rakija, postala ─Źeški proizvod! Oni su se pre nas dosetili da je zvani─Źno zaštite!

Ime Kara─Ĺor─Ĺeva šnicla jasno ukazuje ─Źija je, ali ovaj specijalitet, koji je osmislio srpski kuvar Milovan Mi─ça Stojanovi─ç, maznuli su nam Hrvati i u restoranima je nude kao zagreba─Źki stek.

Malo je falilo da i leskova─Źki ajvar postane makedonski nacionalni proizvod, ali je to na vreme spre─Źeno.
- Šljivovica je zašti─çena u ─îeškoj kao proizvod koji je iz te zemlje, ali i u Hrvatskoj pod nazivom „stara šljivovica“. Bilo je problema i u vezi s leskova─Źkim doma─çim ajvarom, koji je nacionalno i me─Ĺunarodno zašti─çen a ─Źiji je naziv neki proizvo─Ĺa─Ź iz Makedonije koristio za obele┼żavanje svog proizvoda koji je plasirao na tr┼żište SAD. Pravovremenom intervencijom Regionalne privredne komore Leskovac i Udru┼żenja proizvo─Ĺa─Źa Leskova─Źki ajvar spre─Źena je dalja zloupotreba ovog naziva i sa─Źuvana reputacija koju u┼żiva ovaj proizvod na svetskom tr┼żištu - ka┼że za Kurir Vladimir Mari─ç, v. d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Za ono što vredi svi se rado otimaju pa se i Slovenci i Hrvati preganjaju oko kranjske kobasice, istarskog terana i istarskog pršuta. Da se svaki proizvod mora na vreme zaštititi, isti─Źe i marketinški stru─Źnjak Miloje Sekuli─ç:
- Naš princip „lako ─çemo“ je ozbiljan problem i kad neki proizvod postane popularan i donosi zaradu, onda se desi da se to kopira.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE