Obrenovac, 12.07.2020

Program “Čigotica” se nastavlja


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2020.
Gradska opština Obrenovac i ove godine realizuje program lečenja gojaznosti kod dece uzrasta od 12 do 18 godina pod nazivom “Čigotica”

Foto:obrenovac.rs/Printscreen


Program se realizuje u saradnji sa Rehabilitacionim centrom ”Čigota” na Zlatiboru, Domom zdravlja Obrenovac i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Grupu mališana koja ovih dana boravi na Zlatiboru u okviru programa “Čigotica” obišao je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković sa svojim saradnicima.

Na osnovu uputa pedijatra, a o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje deca u Čigoti borave 21 dan. U pitanju je zdravstveno rekreativni program za lečenje gojaznosti kod dece i mladih, a cilj je unapređenje zdravlja i usvajanje zdravih životnih navika.

Dr Snežana Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata istakla je da centar za prevenciju i lečenje gojaznosti u specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru namenjen deci i adolescentima, radi već 12 godina i dodala da je više od 7.500 adolescenata iz svih delova Srbije, iz zemalja u okruženju i nekih većih evropskih centara lečeno ovde. Ona je ovom prilikom istakla da se radi o multidisciplinarnom lečenju gojaznosti uz kompleksan tim i kompleksan program.

"Program ”Čigoticu” čini jasno definisan i individualno prilagođen program lečenja gojaznosti za decu i mlade. Za svako dete na prijemu pravi se plan za ishranu, fizičku aktivnost, što pre svega zavisi od uzrasta, zdravstvenog stanja, kondicije, koje lekar po prijemu analizira." – rekla je Lešović i dodala da izabrani pedijatri i endokrinolozi mogu na osnovu svojih procena predložiti decu za program ”Čigotice”.

Ona je dodala da se program ”Čigotice” realizuje tokom cele kalendarske godine, međutim najveće interesovanje za ovaj program je tokom perioda školskih raspusta i godišnjih odmora.

Deca u okviru ovog programa imaju jasno definisan raspored dnevnih aktivnosti."Prvo ih upoznajemo sa prostorom u kome se leče, imaju 5 obroka koji su uvek u isto vreme, reč je o hipokalorijskoj, uravnoteženoj i hiperproteinskoj ishrani, znači nema govora da je to neka rigorozna dijeta, deca još uvek rastu, razvijaju se, pa je neophodno da unose sve hranljive namirnice i nutritijente. Između obroka nema grickalica, slatkiša, pije se čaj, voda i limunada, oni tek boraveći ovde shvate koliko malo piju vodu. Dan počinje sa jutarnjom šetnjom, zatim imaju u popodnevnim satima organizovane fizičke aktivnosti, bazen, vežbe u sali, vežbe za prevenciju nepravilnog telesnog držanja, tako da imaju 4-5 sati fizičke aktivnosti. Za svaki dan se planiraju predavanja i zanimljive radionice sa psihologom i nutricionistom." – objasnila je Gordana Lešović.

Ona je istakla da je za lečenje gojaznosti neophodna spremnost, motivisanost, istrajnost, doživotna edukacija, vreme i pre svega podrška porodice, ali ne samo porodice nego i celog okruženja i dodala da je opština Obrenovac primer kontinuiranog ulaganja u zdravlje dece.

Čučković je prilikom posete mališanima istakao da je osnovna zamisao ovog programa da se pruži pomoć deci čiji su problemi sa gojaznošću primećeni od strane sportskih radnika i pedijatara, kao i prosvetnih radnika.

"Naša opština sprovodi politiku koja podrazumeva brigu o svim građanima, pa s tim u vezi pripadnici svih starosnih generacija mogu uzeti učešće u nekim od besplatnih programa opštine Obrenovac." – rekao je Čučković i dodao da ga raduje činjeica da broj mališana kojima je potreban program ”Čigotice” vremenom pada i da su deca koja su prošla kroz ovaj program pre nekoliko godina, nastavila da žive potpuno novim načinom života.

On je istakao da na izazove koje za sobom nosi moderno doba, a koje se tiču sticanja loših navika opština odgovara programima kao što su ”Čigotica”, besplatne sportke aktivnosti i ”Eko kampovi”.

"Cilj je da se što je više moguće sredstava iz budžeta ulaže u zdravlje, pre svih naših najmlađih, kako bi se stvorili uslovi da se opština u budućnosti razvija. Izgradnja komunalne i putne infrastrukture, različitih objekata jeste cilj opštine, ali smo vremenom pokazali da su ovi ciljevi za našu opštinu vrlo lako dostižni, a sada dodatni akcenat stavljamo na programe koji se odnose na brigu o svakom stanovniku opštine Obrenovac." – rekao je Čučković.

Olga Milosavljević, član Veća opštine Obrenovac istakla je da Savet za zdravlje, dečiju i socijalnu zaštitu opštine Obrenovac vodi brigu o deci od njihovog rođenja do navršene 18. godine i ukazala na brojne programe koje realizuje opština Obrenovac, a koji su usmereni ka deci i mladima.Mira Vranješ, pedijatar Doma zdravlja u Obrenovcu objasnila je da je gojaznost bolest modernog doba i da se definiše kao povećanje procenta masnog tkiva u organizmu.

"Najčešći uzroci gojaznosti su nutritivni, prekomeran unos kalorija, pogrešna ishrana, preteran unos slatkiša i grickalica, sokova, a ređi uzroci su endokrini." – rekla je Vranješ.

Ona je prema svojim iskustvima iz dugogodišnjeg rada sa mladima zaključila da se početak gojaznosti javlja u školskom uzastu, nastavlja se u adolescenciji i odraslom dobu.

"Gojaznost za sobom ostavlja posledice u vidu povišenog krvnog pritiska, pojave masne jetre, poremećaja ciklusa, problema policističnih jajnika, akni, ortopedskih, ali i psihičkih problema." – istakla je Vranješ i dodala da bi trebalo kada se uoči problem gojaznosti kod dece, reagovati uvođenjem fizičke aktivnosti i pravilnije ishrane.

"Roditelji danas imaju manje vremena koje mogu provoditi sa decom, ređe spremaju obroke i dete koje ne provodi dovoljno vremena sa roditeljima najčešće je manje aktivno, ne hrani se dovoljno pravilno kako bi trebalo." – primetila je Vranješ.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE