Obrenovac, 16.07.2020

'Čigotica' na raspolaganju deci Obrenovca


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.01.2019.
Gradska opština Obrenovac i u 2019. nastavlja realizaciju programa lečenja gojaznosti kod dece uzrasta od 12 do 18 godina

Foto:@Cuckovicm
Program pod nazivom "Čigotica" sprovodi se u saradnji sa Rehabilitacionim centrom ”Čigota” na Zlatiboru, Domom zdravlja Obrenovac i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Grupu mališana koja ovih dana boravi na Zlatiboru u okviru programa “Čigotica” obišao je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković sa svojim saradnicima.

Na osnovu uputa pedijatra, a o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje deca u Čigoti borave 21 dan. Reč je zdravstveno-rekreativnom programu za lečenje gojaznosti kod dece i mladih, a sa ciljem unapređenja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika.

Dr Snežana Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, objasnila je da potreba za prevencijom gojaznosti proizilazi iz dramatičnog porasta njene učestalosti, ograničenih mogućnosti lečenja i direktnog i indirektnog uticaja na razvoj niza hroničnih bolesti koje se javljaju uz gojaznost u sve mlađoj životnoj dobi.

"Naš program odlikuje multidisciplinaran pristup rešavanju ovog problema i timski rad. U radu sa decom učestvuju pedijatar, medicinske sestre, profesori fizičkog vaspitanja, psiholog, animatori i dijetetičari. Naš cilj je da deca prepoznaju gde greše, da se pravilno hrane, da jedu sve i da se pridržavaju naših saveta zato što se još uvek razvijaju i jer im redukcija u ishrani i restrikcija u kalorijskom unosu može štetiti i kompromitovati rast i razvoj. Sledeće što nauče je da nijedan lek ne može da unapredi zdravlje kao fizička aktivnost. Važno je da deca shvate da je ovo polazna stanica, a mi puno radimo na njihovoj motivaciji. Važno je da kada se vrate kući, imaju neophodnu podršku roditelja i okruženja, kao i u školi" rekla je dr Snežana Lešović i naglasila da je opština Obrenovac odličan primer sredine koja podržava i vodi računa o prevenciji gojaznosti dece upravo slanjem dece na ovaj program.

Čučković je ovom prilikom najavio da će opština Obrenovac nastojati da se ovakve aktivnosti nastave i kada se deca vrate kući.

"Za opštinu je najvažnija stvar što, evo, već treću godinu za redom, pored besplatnog letovanja i zimovanja koje traje već osam godina, uspevamo da saradnjom sa institutom ”Čigota” zdravlje dece podignemo na jedan viši nivo. Jako je važno da idemo u susret problemu, a taj problem je sve veći broj najtežih oboljenja. Ovo je program koji apsolutno prevenira te stvari s obzirom da pojava karcinoma i najgorih oboljenja više nema granice što se tiče godina starosti i bukvalno su svi ugroženi i upravo i jeste naš cilj da krenemo od malih nogu sa zdravim navikama života. Besplatan boravak od tri nedelje u Čigoti je najbolje mesto u Srbiji u kojem deca mogu da nauče i usvoje nove zdrave životne navike i mi ćemo se kao opština truditi da napravimo stazu zdravlja do i oko prirodnjačkog doma ”Mika Vilotić” to će imati za cilj da deca nastave ovakve aktivnosti i kad se vrate", napomenuo je Čučković.

Olga Mirosavljević, član opštinskog Veća, podsetila je koliko je Gradska opština Obrenovac posevećena zdravlju dece i u prilog tome izdvojila jedinstvene programe koje opština sprovodi ”Eko dinar” i ”Eko kamp”, kao i to da opština preko Saveta za zdravlje, socijalnu i dečiju zaštitu brine o svakom mališanu, od samog rođenja do punoletstva.

Miodrag Mitrović, zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac, rekao je da danas deca prilično nezdravo žive.

"Blizu škola su i enegretski napici, nezdravi sokovi, slatkiši čemu deca teško odolevaju i vrlo lako se ulazi u moguću i buduću bolest. Deca ovde ne dolaze iz estetskih razloga, već pre svega zato što imaju zdravstvenih problema od kojih je često i visok krvni pritisak. Ovde je deci potpuno osmišljen program, koriste teretanu, bazen, svako dete zna koliko koje namirnice imaju kalorija i koliko kalorija izgube prilikom svih aktivnosti. Ono na čemu ćemo nastaviti, radićemo sa tom decom koja su odavde ponela pozitivne i dobre navike kao i da se u to uključe i ostala deca", kazao je Mitrović i pozvao roditelje da se što više uključe u ovaj program, jer zdravlje ipak mora da bude na prvom mestu.

Direktor Doma zdravlja, dr Obrad Isailović izneo je podatak da je od 2017. godine do danas u ovom programu besplatno učestvovalo ukupno 51 dete iz Obrenovca.

"Oko 75 odsto dece, koja su se vratila sa ovog programa, izgubilo je između 7 i 10 kilograma na telesnoj težini i tu težinu su zadržali. Ostali, njih oko 25 odsto se vrati starim navikama tako do dođe do porasta telesne težine, ali ne u onom početnom obimu", izjavio je Isailović i istakao da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom, te da će se institucije truditi da se deca šalju na ovaj program i više puta godišnje.

Mladi Obrenovčani, zadovoljni velikom razliku u svom opštem stanju, izrazili su zahvalnost opštini Obrenovac pošto im je omugićila učešće u ovakvom programu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE