Obrenovac, 23.10.2018

Čišćenje kanala u Zvečkoj (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2017.
Radovi u ovoj mesnoj zajednici se privode kraju, a već u januaru se očekuje priprema nove projektne dokumentacije...

Foto:@Cuckovicm
Kanal K2 je samo jedan u nizu onih na teritoriji opštine Obrenovac, koji se čiste i vraćaju u prvobitno stanje. Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode“ ove nedelje ulazi u završnu fazu radova u Mesnoj zajednici Zvečka.

„Posle čišćenja spoljnog kanala u centralnoj gradskoj zoni, mi već danas radove imamo na prostoru Zvečke, gde potpuno uređujemo i vraćamo u projektovano stanje kanal K2. Deonica koja se u ovom trenutku čisti je 4,2 kilometra, od crpne stanice „Kupinac“, pa do stadiona FK „Budućnost“ u Zvečkoj“, rekao je Dejan Kamber, savetnik predsednika GO Obrenovac.

Ekipa „Beogradvoda“ je na ovoj lokaciji imala prilično zahtevne aktivnosti, jer je kanal godinama bio zapušen.

„Slobodno mogu reći da ovaj deo kanala gde se sada nalazimo nekih 15 godina nije čišćen. Drugi deo kanala nije čišćen preko 25 godina. Ja sada pozivam meštane da slobodno izađu i pogledaju, jer je ovo što se radi nešto fenomenalno. Nikada kanali nisu ovako čišćeni, pogotovo ovaj deo. Međutim, građane da povedu računa, da ne bacaju sve i svašta, jer je cilj da kanali budu protočni, kako ne bi došlo do zapušenja, sličnog onom za vreme poplava“, poručio je Petar Lalić, predsednik Saveta MZ Zvečka.

Radove je sa svojim saradnicima obišao i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, koji je istakao da su čisti i protočni kanali veoma važni za zajednicu.

„Ovde se tačno vidi kako je protočnost manja, kako je stao kanal, dokle uzima mašina i vadi talog, a gde nema izvađenog taloga. Potpuno je sprečen protok. Ovde treba vi iz „Beogradvoda“, zajedno sa nama iz opštine, mi ćemo dati koliko god treba novca, da bude kao onaj most u San Francisku. Kad stigneš do zadnjeg rebra, uhvatila korozija na početku. Dakle, imamo 350 kilometara, mašina ne sme da se gasi, za 4 godine će opet doći ovde dok obiđe ceo Obrenovac, ali tu je i kaznena politika. Mi ćemo od 1. januara doneti propis i ko bude uhvaćen da kipuje nešto u kanal ili pravi neku drugu deponiju, dobiće kaznu od 50 000 dinara, a ko ga slika, dobiće nagradu od 5000 dinara“, kazao je Čučković tokom obilaska radova.

Meštani su zadovoljni što je došao red i na uređenje ovog kanala, a već sada imaju predloge kako bi ova sredina mogla dodatno da se sredi.

„Iz priloženog se vidi da su radovi u toku i da se radi. Hvala Bogu što se neko setio i toga. Dosta toga je urađeno, a ja sam zamolio predsednika da se ovaj potez ovde poravna, da se postavi dečji mobilijar, da naša deca ovde imaju prostor za razonodu i igru. Mislim da će im to mnogo značiti“, naveo je Miodrag Mihajlović, meštanin Zvečke.

Čišćenje kanala vršilo se tokom cele godine, a mehanizacija će na pomenutim lokacijama ostati do kraja meseca. Savetnik predsednika GO Obrenovac najavljuje da će se radovi nastaviti početkom marta sledeće godine.

„Mi u Zvečkoj završavamo radove za ovu godinu, trajaće do kraja decembra. Tokom januara meseca ćemo spremati projektnu dokumentaciju za nove kilometre kanalske mreže i drugih vodotokova na prostoru naše opštine, kako bi već početkom marta meseca počela građevinska sezona, kada ćemo imati konkretne radove na terenu“, dodao je Kamber.

U toku 2017. godine očišćeno je 80 kilometara kanalske mreže na teritoriji opštine Obrenovac, a rezultati su već sada vidiljivi na gotovo svim lokacijama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE