´╗┐ PALA ODLUKA

Obrenovac, 20.08.2018

PALA ODLUKA


Izvor: Alo.rs/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2018.
Ko ne poštuje ćirilicu - NADRLJAO JE! Evo kolike kazne nam prete!

Foto:Shutterstock/Ilustracija


´╗┐

Vlada Srbije formira─çe savet za srpski jezik ─Źiji ─çe posao biti da brine o poštovanju slu┼żbene i javne upotrebe ─çirili─Źnog pisma.

Savet ─çe imati devet ─Źlanova koji ─çe se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapre─Ĺivanju i zaštiti slu┼żbenog jezika i mati─Źnog pisma.

To su novine koje je Ministarstvo kulture predlo┼żilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o slu┼żbenoj upotrebi jezika i pisama.

Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljevi─ç izjavio da je predlog upu─çen Vladi Srbije i da ─çe on uskoro u─çi u redovnu proceduru, ali i da o─Źekuje polemiku povodom izmena ovog zakona.

─îlanove saveta za srpski jezik imenova─çe Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosi─çe Skupštini najmanje jednom godišnje.

Pet ─Źlanova ─çe predlagati odbor za standardizaciju srpskog jezika, a ─Źetiri ministarstva za kulturu i prosvetu.

"Savet analizira i daje mišljenje o stanju slu┼żbenog jezika i mati─Źnog pisma u Republici Srbiji i na srpskom jezi─Źkom podru─Źju, daje sugestije u kreiranju i sprovo─Ĺenju jezicke politike, daje predloge za razvoj i unapre─Ĺenje stanja slu┼żbenog jezika i mati─Źnog pisma", navodi se u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid.

Obaveza Saveta bi─çe i da daje sugestije i predloge za ure─Ĺenje drugih pitanja u oblasti slu┼żbenog jezika i mati─Źnog pisma, kao i me─Ĺuresorne saradnje.

Propisano je da Savet bude formiran šest meseci nakon usvajanja izmenjenog zakona, navodi list. Celokupna komunikacija dr┼żavnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora─çe da bude na srpskom jeziku, ─çirilicom.

Isto va┼żi i za obrazovne i nau─Źne ustanove i medije ─Źiji je osniva─Ź dr┼żava, koji imaju dr┼żavni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

─ćirilica ─çe biti obavezna i za sva javna preduze─ça i ustanove i preduze─ça sa ve─çinskim dr┼żavnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udru┼żenja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i me─Ĺunarodnom nivou.

Predlo┼żeni zakon definiše latinicu kao pomo─çno pismu, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ─çirilica mora da ima prednost.

Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ─çirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice bi─çe ka┼żnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduze─çe koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garatni list, bi─çe od 500.000 do milion dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE