Obrenovac, 19.05.2019

SVAKI GRAD IMA SVOJ CENOVNIK


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2018.
Zašto novosadski penzioner plaća skuplju kartu od beogradskog, a niški se vozi za dž?

Foto:Telegraf/Ilustracija
Cene karata i pravila u Srbiji razlikuju se od grada do grada. Godišnja karta u Beogradu je 407 dinara, a u Novom Sadu 1.650 (cene bez izrade). Kako kažu u PR službi grada Novog Sada "za sada nisu predviđeni dodatni popusti za plaćanje javnog prevoza". U Nišu je prevoz za starije sugrađane pod određenim uslovima besplatan (izrada legitimacije košta 200 dinara). Sve ove povlastice važe samo za građane tih gradova.

Građanin koji se pobunio zbog cene karte u Novom Sadu izneo je značajne neke argumente.

- Beogradski penzioneri mogu da koriste sve tri vrste prevoza (autobus, trolejbus i tramvaj). Da ne govorim da je svaka beogradska linija barem za trećinu duža od svih novosadskih. Nije beznačajan i podatak da se novosadski autobusi kreću po ravnom, a beogradski po brdima - rekao je on.

Međutim svaki grad ima svoja pravila i cenovnike. Ni poređenje beogradskog, novosadskog i niškog penzionera nije tako lako, jer su različite godine starosti, pa čak i visina penzije u igri za dobijanje određenih beneficija.

Novi Sad

Godišnja karta za penzionere, starije od 65 godina košta 1.650 dinara. To je jedinstvena cena i za brojne druge kategorije putnika poput slepih i slabovodih osoba, osoba sa određenim stepenima invaliditeta, dobrovoljnih davaoca krvi koji su dali najmanje 50 puta (žene) ili 100 puta i više krv (muškarci)..

Ostali novosadski penzioneri moraju da plaćaju pojedinačne, dnevne ili mesečne karte. Što se tiče mesečnih, postoje karte po nižim i višim cenama.

Niža cena mesečnih karata važi za penzionere koji imaju penziju do visine prosečne penzije. Cena je od 935 do 4.670 dinara u zavisnosti od zone.

Viša cena mesečnih karata važi za penzionere čije su penzije više od prosečnih. Cena karata za mesec dana je od 1.386 do 7.010 dinara.

Niš

U Nišu stariji građani imaju pravo i na besplatan prevoz. Međutim, uslov je ne samo starosni (više od 70 godina), već i visina primanja. Gornja granica primanja je 25.283 dinara

Oni koji imaju više od 70 godina i penziju u iznosu od 25.283 do 38.416 dinara mogu da kupe mesečnu kartu, koja u zavisnosti od zone košta od 990 do 1.980 dinara.

Svi penzioneri čija je visina penzija do 20 posto iznad nominalnog iznosa novčane socijalne pomoći, kao i oni od 65 do 70 godina čija primanja ne prelaze najniži iznos penzije mesečne karte plaćaju od 1.385 do 2.770 dinara, zavisno od zone.

Beograd

Stariji građani Beograda, koji imaju preko 65 godina, bez obzira na visinu primanja, kartu plaćaju 407 dinara i ona važi za kalendarsku godinu. Ova karta ne važi na minibus E-linijama, noćnim linijama, kao ni na liniji 860E.

Ostali penzioneri mogu da kupe mesečne karte po povlašćenim cenama, koja u zavisnosti o zone košta od 1.090 do 2.990.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE