Obrenovac, 28.02.2020

CRNA MAČKA, ŠARENA KAPIJA I JEDAN 'MIĆA'


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2019.
Ovo su najčudnija mesta gde staju prigradski autobusi

Foto:M.Beljan
"Sledeće stajalište - Mića" čuje se iz busplus aparata, a ljudi se spremaju da izađu baš kod "Miće".

Ovo nije nikakva šala, jer stanica Mića postoji i to u Mladenovcu. Ko je bio Mića ili šta se zvalo "Mića" znaju samo oni koji žive baš u tom kraju. I ovo nije jedino stajalište sa neobičnim imenom na širem području Beograda...

Kada je neko označavao gde treba da stane autobus rukovodio se prezimenima starosedelaca, imenima prodavnica, bojama kuća, pravcima i svakakvim lokalnim toponimima.

Prodavnice i kafane

Imena stanica po prodavnicama i kafanama su i te kako reklama za lokalni biznis. Ali, i one menjaju vlasnike i imena, pa i lokacije. Busplus memorija ne zaboravlja: Macina kafana postoji u Kovačevcu, a Branina prodavnica u Vreocima.

Boje

Koja kuća je bila žuta, a koja ograda šarena? U Zeokama je jedna kuća ostala upamćena kao žuta kuća i putnici se svaki put podsete na to kada autobus stane na istoimeno stajalište. U Drenu kod Lazarevca jedna kapija bila je, očito, šarena, pa je neko kada je popisivao stanice, zastao baš kod te ograde i rekao ovo će se zvati "Šarena kapija".

Priroda

Ima stajališta pod nazivima Hrast, kao i Zapis, što jeste manje-više poznata odrednica u selu. Ali, po čemu li je poznata vrba ili kruška u Šepšinu? Baš tako nazvane su dve stanice u ovom selu, a negde na pola puta od matične opštine Mladenovac nalazi se i stanica prosto nazvana "Tabla".

Klupice i krivina

Klupice, mesto sastajanja, prvih ljubavi ili mesto ispredanja starih seoskih priča. Možda jednostavnije, mesto smrzavanja dok čekate autobus. Svakako, srećan je onaj ko ima klupice kod stanice, ali... da li se na stanici "Klupice" u Vraniću još može sesti?

U Krtinskoj postoji i stanica "Krivina". Krivine retko ispravljamo, pa verovatno ova i dalje postoji. Ali, daleko od toga da je jedina u ovom selu kraj Save.

Životinjke

Jedna stanica u Jasenku kod Obrenovca poznata je pod imenom "Puž". A na istoj opštini, samo malo dalje, u selu Trstenica, postoji i"Vrabac".

Crna tačka i Crna mačka

Na izlazu iz našeg grada postoji jedno stajalište gde možda mnogi ne bi voleli dugo da čekaju autobus - "Crna tačka". Da li je to crna tačka u saobraćaju ili je crna tačka za svakoga ko odatle mora da nastavlja lokalnim linijama ka selima oko Obrenovca...

Možda je bolje i "Crna tačka" nego "Crna mačka". Ovo drugo stajalište, doduše, ni ne nalazi se u Beogradu, već u susednom Pančevu.

Ko je Cveja puškara?

U Zvečkoj postoji stanica "Cveja puškara". Ko je Cveja i zašto puškara? Ako znate odgovor na to pitanje, ostavite nam u komentaru...

Oooo pravo, ooo desno

Kad autobus krene da se provlači kroz uličice Trstenice prolazi i kroz stanice "Trstenica - O pravo" i "Trstenica - O desno". To "O" verovatno je skraćenica od "okretnica".

Ima li još pogleda?

Kad neko stajalištu da ime "Pogled" sigurno se dugo zagledao u prelepi šumadijski krajolik kod Barajeva. Možda je mislio i da će vozač tako bolje zapamtiti ovo mesto. Kad vidiš pogled, ti stani.Slično kao sa krivinom, hrastom, vrbom, žutom kućom. Da li pogleda još ima, ne znamo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE