Obrenovac, 28.05.2020

Potrebna pomoć za izgradnju hrama na Zabrežju


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2019.
Radovi čiji se nastavak očekuje na proleće zahtevaju dodatna novčana sredstva

Foto:Printscreen
Izgradnja crkve Prepodobne Anastasije srpske na Zabrežju nastaviće se na proleće, a za radove koji slede potreban je uvozni materijal i samim tim, značajan iznos novčanih sredstava. Materijal koji je do sada kupljen, i to zahvaljujući donacijama meštana Zabrežja i ostalih Obrenovčana, trenutno se nalazi u dvorištu crkve.

„U početku nije sve išlo tako lako, ali, slava Gospodu Bogu, uspeli smo da prikupimo sredstva i kupimo unutrašnju ciglu za izgradnju crkve. Trenutno imamo taj problem što treba skupiti novac za tu spoljnu ciglu, koja je kvaliteta prve klase, a koje, nažalost, nema kod nas u Srbiji. Dakle, uvozna cigla. Pozivam zato sve meštane i sve ljude dobre volje koji mogu da nam pomognu da prikupimo taj novac jer nama je cilj da ove godine krene sa izgradnjom i podignemo hram do kupole“, rekao je Goran Krsmanović, sekretar Odbora za izgradnju hrama.

Svi oni koji žele da doniraju novac za izgradnju hrama, isti mogu predatidati svešteniku Milanu Mijailoviću, kao i članovima građevinskog odbora.

„Mogu i sami da se organizuju, pa pet, šest kuća da vide ko je koliko dao, kog datuma i tako da prikupe novac i donesu. Ko želi, on nađe način, ko ne želi on nađe razlog za to. Sve ono što svakodnevno stiže, sve je zabeleženo, vode se evidencije i svako ko je dao prilog ima svoju stranicu. Tako da ne treba ni to da sprečava bilo koga, to što niko ne ide po kućama, jer je malo i nezahvalno“, dodao je Krsmanović.

Izgradnja hrama počela je 2017. godine, a temelje je 2. juna 2018. osveštao vladika valjevski Milutin.

„Urađen je temelj parohijskog doma i urađen je temelj crkve, kao i zvonik. Mi sada nastavljamo sa izgradnjom crkve, a sačekaćemo malo sa izgradnjom parohijskog doma, jer mislim da i mi sami možemo da se organizujemo da to izgradimo, a za izgradnju crkve je potreban neko ko je veoma stručan. Na tenderu su dve firme koje su se ponudile za to, pa ćemo mi odlučiti koja će to moći da uradi“, objasnio je Krsmanović.

U januaru su se, na Bogoljavljenje, prvi put oglasila i zvona sa zvonika koji je, takođe, izgrađen prošle godine. Tada je organizovana i litija kroz Zabrežje, što teži ka tome da postane tradicija i da se u susret obeležavanju ovog velikog praznika, ali i plivanju za Časni krst, uvek polazi iz hrama Prepodobne Anastasije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE