Obrenovac, 16.07.2019

Pripreme za proslavu 150 godina Crkve u Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2018.
Novi hram Sabora srpskih Svetitelja, koji se gradi u Belopoljskoj ulici, privodi se kraju i planirano je da bude osvećen 9. septembra, kada se navršava 150 godina od osvećenja sadašnjeg hrama

Foto:Printscreen


´╗┐

Gradska opština Obrenovac je preko Javnog preduze─ça za izgradnju izgradila putnu infrastrukturu, to jest sam put oko porte crkve sa parking prostorom i javnu rasvetu. Direktor tog preduze─ça, Milan Marošanin je objasnio da su u toku i radovi na izgradnji trotoara od Tamnavske ulice do Belopoljske. On je istakao da je preostalo još izgradnja parking prostora kod Crkve u Ulici kralja Petra Prvog i rekao da je ukupna vrednost za sve ove radove 9 miliona dinara.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav ─îu─Źkovi─ç je prilikom obilaska hrama izjavio slede─çe.

"U prvoj nedelji septembra, kada budemo obele┼żavali 150 godina od osnivanja Obrenova─Źke pravoslavne crkve, prikaza─çemo sve objekte koji su napravljeni u poslednjih 150 godina, s tim da je fokus na poslednjih 10 gde je stvarno bila ekspanzija u izgradnji. Mislim da od doba Nemanji─ça i Svetoga Save nijedna opština u tako kratkom roku nije mogla na desetak lokacija da napravi hramove. Mi smo uspeli u Maloj Moštanici, Mislo─Ĺinu, na Uš─çu, u Skeli, Dra┼żevcu… I to je nešto što, zaista, predstavlja uspeh svih gra─Ĺana Obrenovca i veruju─çeg naroda i naše crkve. Kruna tog procesa ─çe biti 9. septembra kada se svi budemo okupili i otvorili ovaj hram koji sa svojom okolinom ima novo lice." – kazao je ─îu─Źkovi─ç.

Starešina crkve protojerej-stavrofor Darko Pavlovi─ç je podsetio da je gradnja hrama zapo─Źeta pre 11 godina.

"Tada je lokacija kupljena od Grada Beograda i osveštan prostor. U izgradnji su u─Źestvovali svi dobronamerni ljudi, opština, Vlada, elektrana koja je svoje poslovne partnere uputila na nas. Firma ”Via Ocel” je naš veliki donator koja nam je i zvona poklonila. Gra─Ĺevinski se hram privodi kraju ali i dalje ima puno posla u unutrašnjosti i u porti." – rekao je Pavlovi─ç i dodao da se trenutno radi ograda i da je to donacija EPS-a.

Predstavnici crkve i opštine su ovom prilikom zahvalili svim donatorima, jer je sve do sada ura─Ĺeno kao plod nesebi─Źne pomo─çi i ljubavi prema crkvi i pozvali sve gra─Ĺane da prisustvuju Sve─Źanoj akademiji i proslavi koja ─çe se odr┼żati 8. septembra u Sportsko kulturnom centru ”Obrenovac” od 20.00 ─Źasova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE