Obrenovac, 20.01.2019

Osveštani i postavljeni krstovi na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Skeli(VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2018.

Foto:lokalnenovine.rs
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Skeli, u subotu 12. maja obeležila je praznik po kom nosi ime. Nakon svečane liturgije, koja je počela u 9 časova obavljeno je osvećenje i postavljanje tri krsta na kupole Hrama, koja su nedavno donirana crkvi.  Čin osveštavanja krstova obavio je Vladika valjevski Milutin.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti.Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde se upokojio 1671.Mošti Svetog Vasilija vernici svakodnevno obilaze, a bolesni se mole pred njima za spas.

Odbornik u Skupštini Gradske opštine Obrenovac, Života Mirčetić rekao je da je današnji dan istorijski za sve meštane Skele. On se zahvalio svim ljudima koji su pomogli izgradnju Hrama i naglasio da je izuzetna pomoć dobijena od Gradske opštine Obrenovac i JP EPS.

Radovi na spoljašnjosti Crkve teku veoma dobro, te će se nakon slave nastaviti sa uređenjem fasade, a sav materijal za završetak tih radova je zahvaljujući mnogobrojim donatorima obezbeđen. 

Pored meštana i vernika ovom događaju prisustovao je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, generalni direktor EPS-a Milorad Grčić i gradski menadžer Goran Vesić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE