Obrenovac, 13.12.2018

CRNA STATISTIKA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Beograd je za 25 godina izgubio naselje veličine Obrenovca

Foto:Vesna Lalić/RAS Srbija
Beograd je u proteklih 25 godina izgubio 70.154 stanovnika - naselje veličine Obrenovca.

Uprkos prepunim vrtićima i stalnom potrebom za više prostora za decu, tabela Sekreterijata za upravu-Sektor statistika pokazuje da je sve veći broj žitelja glavnog grada pre rezultat migracija stanovništva iz drugih mesta u Beograd, nego bejbi buma.

Pozitivan prirodni priraštaj Beograd je poslednji put beležio 1991. godine - tada je rođeno čak 2.118 beba više nego što je umrlo Beograđana. Od početka ratova, sankcija, odlazaka u inostranstvo, ta brojka je u padu, a u jednom trenu razlika rođeni-umrli iznosila je -5.434 života.

Od 1991. do 2016. godine prestonica je samo u toj razlici ostala uskraćena za 70.154 stanovnika. To znači da je nestalo jedno celo naselje veličine Obrenovca, ili Starog grada + Sopota, mesto koje je jedan i po put veće od Savskog venca ili je skoro kao pola Zemuna.

Za sve ovo vreme više se rađalo dečaka nego devojčica, ali je sa druge strane i umiralo više muškaraca nego žena. Ta se statistika promenila samo u prethodne tri godine, kada je više Beograđanki napustilo ovaj svet. Zašto se dečaci rađaju češÄ‡e nego devojčice, ali onda u određenoj dobi žena ima više, pročitajte OVDE.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE