Obrenovac, 20.04.2019

ČIJE SU SRPSKE BANKE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2018.
Osam stranih banaka drži više od 50 odsto tržišta

Foto:RAS Srbija
Od ukupno 29 banaka, koliko ih posluje na srpskom tržištu, čak 21 je u rukama stranih vlasnika. One pokrivaju ukupno 77,1 odsto tržišta bankarskog sektora, pokazuje najnoviji izveštaj Narodne banke Srbije za prvo tromesečje ove godine.

Banke u većinskom vlasništvu države ili privatnih lica iz Srbije su smanjile tržišni udeo u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora, i to sa 23,1 odsto na 22,9 odsto, koliko sada iznosi.

Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije i dalje imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Grčke. Ukupno osam banaka, i to po dve iz svake od ovih zemalja, ima udeo u ukupnoj bilansnoj sumi od 58,2 odsto, što znači da praktično drže više od pola bankarskog tržišta u Srbiji.

Prema izveštaju NBS, one su u prva tri meseca 2018. povećale udeo u ukupnoj bilansnoj sumi za 0,7 procentnih poena u odnosu na prethodno tromesečje. Učešće preostalih 13 banaka u rukama stranaca iznosi 18,9 odsto.

S druge strane, osam domaćih banaka, od kojih je šest državnih i dve privatne, raspolaže sa 22,9 odsto tržišta.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju na kraju marta 2018. godine iznosila 3,39 milijardi dinara, i to je povećanje za 0,5 odsto u odnosu na decembar 2017. godine. Ukupan bilansni kapital iznosi 673 milijarde dinara, i veći je za 0,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE