Obrenovac, 22.02.2019

Čučković: U Obrenovcu se sreli Evropa, Amerika i Rusija


Izvor: espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković u intervjuu za “ESPRESO” otkrio kako se Obrenovac oporavljao posle poplava, predstavio planove za dalji razvoj, a onda rekao šta je to presudilo da postane član SNS-a

Foto:Filip Plavčić/espreso.rs
Miroslav Čučković posao predsednika Gradske opštine Obrenovac obavlja šest godina koje opisuje samo postignutim rezultatima, realizovanim projektima, a kao najveći uspeh navodi značajan ekonomski napredak.

„Pa najvažnija stvar jeste, što je naša nezaposlenost bila više od 30 procenata, a što je danas Obrenovac grad u kome praktično svi oni koji žele da se zaposle imaju gde da rade. I to je najveći uspeh, taj ekonomski napredak je za nas najvažniji. Druga stvar koja je jako važna u ovih šest godina, jeste što smo naše napuštene fabričke hale kao što je bila Prva Iskra u Bariču, kao što je bila bazna hemija, u potpunosti zamenili modernim pogonima, i upravo je to mesto gde su Obrenovčani našli zaposlenje. Treća važna stvar jeste što smo do predgrađa Beograda, koje je praktično bilo kraj Beograda, danas postali njegov početak. S obzirom na naš novi auto - put, na novi most preko Kolubare i Save, i na direktnu vezi sa svim koridorima, koji su, u da kažem srednjoj Evropi vezani za našu državu i što smo postali praktično industriska kapija Beograda i njegova lokomotiva razvoja“, rekao je Čučković za „ESPRESO“.

Kada su Obrenovac pogodile katastrofalne poplave, pomoć je stizala sa raznih strana sveta. U trenucima kada se grad suočavao sa vodenom stihijom, najbitnije je bilo sačuvati ljudske živote, da bi se nakon toga sve usmerilo ka obnovi Obrenovca. Čučković ističe da je posebno ponosan na borbenost i hrabrost svih građana.

„Mi smo zaista pokazali kao narod, i kao društvo jednu veliku hrabrost, solidarnost i poštovanje u tom periodu. Nas ima 72.000 na ovom prostoru, gotovo polovina Obrenovca je bila iseljena u tih nekoliko sati, i borba protiv vodene stihije, a posebno posle toga, borba za obnovu Obrenovaca je nešto na šta sam posebno ponosan. Mi smo imali 11.500 uništenih kuća, od toga preko 300 u potpunosti srušenih, imali smo uništenih 1.500 fabrika i malih preduzetnika, imali smo 3.000 hetara u potpunosti uništenih, imali smo kompletnu infrastrukturu toplovodne stanice njih preko 400, kanalizacioni sistem sa kolektorom glavnim koji je bio totalno smrskan. Sva zdravstvena nega je bila uništena, od doma zdavlja, lokalnih ambulanti, centar za hemo dijalizu, svih saniteta, svе četri osnovne škole, četiri srednje škole, četiri obdaništa. Danas je to sve novo, lepo, izgrađeno, i zaista Obrenovac je bio čedo celog sveta, Obrenovac je bio mesto u kom su se sreli i Evropa i Amerika i Rusija, i u kom su se sreli svi naši sportisi od Đokovića, Divca do donatora koje je obezbedila Vlada Republike Srbije. Predsednik Vučić je bio bar 50 puta u tom periodu kod nas, i mi smo danas grad koji se ne razlikuje u podpunosti od bilo kog drugog grada u Srbiji, koji nije imao takvu vrstu izazova“, naglasio je predsednik Gradske opštine Obrenovac.

Fabrika Mei Ta, koja se bavi proizvodnjom delova za automobile i motore, jeste jedna od najvećih stranih investicija koje se sada vezuju za Obrenovac. Pre skoro dve godine ona je počela sa radom, a Čučković već najavljuje izgradnju nove.

 „Jedna od najznačajnijih poseta koje su bile u tom periodu, periodu obnove jeste poseta premijera Francuske Manuel Valsa, koji je zajedno sa tadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bio, i tada je pao dogovor da uz ulaganja Francuske države, pod pokroviteljstvom nje su došli i Lafarž i svi naši donatori koji su bili na ovom prostoru. Mi imamo želju da se na prostoru Prve Iskre u Bariču napravi jedna kompanija. Premijer Francuske je tad dao reč i meni i Vučiću, da će dati sve od sebe, da izvrši uticaj na svoje privrednike da dođu i naprave takav pogon. Tako da je multi-nacionalna kompanija sa kapitalom koji ima značajni udeo Francuskog kapitala, i sa kompanijom koja ima postojanje u Francuskoj. Doneli su odluku, došli su u Obrenovac, napravi li su fabriku, krenuli smo da radimo u aprilu 2016. godine.Vec 2017. je ona završena, što se tiče izgradnje, ona je 40.000 kvadrata, 13 objekata je u pitanju.

Ove godine ćemo na radost svih Obrenovčana, pre svega na ovih 800 koji trenutno rade u toj fabrici, a svakim danom se povećava broj zaposlenih u toj kompaniji, imati sreću da na placu pored tog placa od 17 hektara koja je kompanija Mei Ta kupila za dva miliona evra, napravimo još jednu fabriku koja će biti duplo veća od ove, i da iz Obrenovca ne ide samo tri miliona turbo punjača za sve svetske automobilske brendove, nego da ide dupo veći broj od toga, a samim tim i da duplo veći broj Obrenovčana radi u toj kompaniji. Tako da je ta vrsta aktivnosti na pola, prva polovina je zaokružena i sa srećom radi, sada idemo i nećemo se zaustaviti dok ne završimo i drugu.“

Čučković kaže da je most preko Kolubare i Save signal za budućnost. Takođe, on je istakao da se radi o modernoj saobraćajnici koja će voditi do svih željenih destinacija u Beogradu, a ovom prilikom objasnio je i kako teku radovi na istoj.

„Deonica Obrenovac-Surčin 17 kilometara koja suštinski nama predstavlja prozor u svet, ima tu saobraćajnicu i taj most na svojoj trasi, i ta stvar je ugovorena u novembru na Samitu svih evropskih premijera tj. 16 evropskih premijera i kineskog predsednika. Nakon potisivanja tog dokumenta u novembru 2016. godine mi smo već 1. marta 2017. imali početak radova. Kamen temeljac su postavili ministarka Mihajlović i predsednik Vučić. Danas kada ovde sedimo obrisi mosta se već vide, stubovi mosta su završeni, i nadam se ćemo ovog proleća imati spajanje prvih raspona tog mosta. I to je, da kažem signal za budućnost, to je sve ono u šta Obrenovčani sa setom gledaju kada prolaze starim putem preko klizišta u Dubokom i Umke ka Beogradu, a vide da će za dve godine imati modernu saobraćajnicu do svih željenih destinacija u Beogradu.“

Upitan na šta je tačno mislio kada je rekao da je naša vlada postala magnet za svetske investicije, Čučković je naveo brojne gigante koji su jedno od svojih utočišta našli u Srbiji.

 „Mislio sam na Ikeu, na Swarowski, mislio sam na Panasonic, mislio sam na nekoliko Jurinih i Leonovih fabrika, mislio sam na američke kompanije koje su došle u Kruševac, mislio sam na kompanije koje su dosle kao što je NCR u Beograd iz it teghologije. Imamo širom Srbije, pa srećemo i u našem Obrenovcu mogućnost da vidimo kako svetski brendovi cene pre svega, ono što je uradila naša vlada na fiskalnoj konsolidaciji, da vide naš stabilan evropski put, da vide naše finansijske parametre koji su takođe respektabilni, pohvale koje stižu od MMF i svetske banke, i sve su to pred uslovi. Politička stablinost naravno, odnosi u regionu koji su, zahvaljujući Vučiću takvi da mi imamo stablinost kompletnog Balkana ne samo naše države. I to je sve što pruža priliku da se sa lakoćom odrede prema nama.Takođe, energija svih ljudi, ministara u Vladi, nas kao predsednika opština, naših timova na sprovođenju svega toga u delo posle tih uslovno rečeno "match make" razgovora je nešto što doprinosi tome da se oni lakše i brže opredele za Srbiju u odnosu na druge evropske zemlje.“

Beogradski izbori su tu, a predsednik Gradske opštine Obrenovac je siguran da Beograđani ozbiljno gledaju na lisu SNS-a i slogan „Zato što volimo Beograd“.

„Mi ćemo dati sve od sebe da kao Srpska napredna stranka zajedno sa našom listom i zajedno sa svim rezultatima koji su bili u prethodnom periodu u Beogradu, a mislim da je najvažnija stvar smanjenje nezaposlenosti, gotovo iskorenjivanje nezaposlenosti u Beogradu, smanjenje javnog duga, smanjenje javnog duga za skoro pola milijarde evra, odnosno razduživanje svakog građanina Beograda za skoro 300 evra i 1.100 živih gradilišta koja pružaju priliku da se to naše zajedničko bogatstvo multiplikuje i da većim budžetom ispunjavamo želje građana. Niko nije veću posvećenost, želju, znanje i rezultate na terenu pokazao od Srpske napredne stranke. To ne znači da će naša lista biti sačinjena od političara, mi ćemo biti ponosni na znamenite Beograđane, koji će pod sloganom "Zato što volim Beograd" stati u ime Aleksandra Vučića i na našu listu, i kao eminentni profesori, lekari, kulturni radnici, dekani, sportisti, ostvareni ljudi, i to će biti sigurno sigurno ponuda koju će Beograđani moći da ramotre sa najvećom ozbiljnošću u odnosu na druge.“

Čučković je kao gost „ESPRESO“ intervjua poslao i jasnu poruku svima koji ga napadaju zbog gafova i bahatosti prema novinarima.

„Imao sam samo jedan gaf, odnosno, oni su ga tako predstavili, a u stvari je bila jedna vrsta maltretiranja od strane jednog portala, koji je pokušavao da prikaže konkretne rezultate na jedan pogrdan način. Mislim da to što ih više nema na našem terenu i što nema potrebe za njihovim provociranjem je to što su ih rezultati uverili da je ovo mesto na kojem nema prostora za manipulaciju, pre svega na politički instruisano novinarstvo.“

Nakon dolaska u SNS, vrlo često se postavljalo pitanje zbog čega je Čučković doneo takvu odluku i šta je to uticalo da, kako sada i sam kaže, postane deo Vučićevog tima. Odgovor je u direktnoj vezi sa politikom i postignutim rezultatima koji su, prema rečima predsednika GO Obrenovac, za jedno veliko poštovanje.

„Pa, 2014. godine kada su bili parlamentarni izbori, stranka kojoj sam tada pripadao i čiji sam bio osnivač je izgubila pravo na cenzus i suštinski prestala da postoji na političkoj sceni. Kompletno predsedništvo je prestalo da se bavi politikom i otišli su u neke druge sfere života. Ja sam kao predsednik opštine, i sa svojom listom sam sa kojom sam pobedio 2012. godine pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Velika želja mi je bila da se pomogne timu Aleksandra Vučića u svemu onome što on radi za Srbiju. Mi smo tada, uslovno rečeno nastupili kao nestranačka ličnost. Govorim mi jer je tada grupa Obrenovčana, koji su bili sa mnom pristupili svi zajedno SNS-u, da pomognemo da se i od Obrenovca i od Srbije napravi pristojno mesto za život. Posvećenost ljudi koji su tada bili članovi predsedništva SNS, i samom predsedniku, svakom Obrenovčaninu, u svakoj našoj ulici, svakom razorenom objektu koji je bio na našoj teritoriji je bilo za poštovanje. To je bio čin koji je zaista stavljao van fokusa apsolutno svaku ličnu stvar, bez obzira na to šta će ko biti danas i u budućnosti. Tada, to što su za mene uradili predstavnici Srpske napredne stranke na čelu sa Vučićem, Gašićem, Stefanovićem su za poštovanje, i uvek će tako biti“, zaključio je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE