Obrenovac, 20.01.2022

PAPRENA CENA USLUGA MAJSTORA


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2021.
Dolazak i procenu kvara napla─çuju 2.500 dinara

Foto:Profimedia


Majstora je sve manje u Srbiji, i tu nema dileme. Zapravo, fali nam zanatlija generalno, a mnogi ─çe re─çi i da nam nedostaje, pre svega, "dobrih i poštenih majstora".

Iskustva ljudi, govore da se danas te┼że nego ikada dolazi do stru─Źnjaka ove vrste, a potreba za popravkama ili renoviranjem je sve u─Źestalija.

Majstore je danas potrebno bukirati barem nekoliko meseci ranije, a tako─Ĺe ─çete ─Źuti od mnogih kako su majstori "preterano digli cene". Za to postoje barem dva racionalna objašnjenja: jedno je "zakon ponude i potra┼żnje", pri ─Źemu je potra┼żnja u ovom momentu mnogo ve─ça od ponude, a drugi razlog je vezan za poskupljenje samog (gra─Ĺevinskog) materijala.

Sve to je usko vezano i za ─Źinjenicu da se stanovi danas kupuju, ─Źini se, više nego ikad: na to su uticali kako povoljniji krediti, tako i rast cena kirija. Dakle, na tr┼żištu nekretnina tako─Ĺe je na snazi zakon ponude i potra┼żnje, a gra─Ĺevinari ne mogu da stignu da zadovolje sve potrebe tr┼żišta.

Vodoinstalateri, elektri─Źari, moleri, kerami─Źari, bravari, parketari i ostali majstori koji su tu i imaju posla "preko glave", jer su sve ove stvari neminovno potrebne barem nekada - sada mogu da postavljaju uslove, ali i da lošije rade, što naši sugra─Ĺani prime─çuju.

Vreme je novac, i to bukvalno

Mimo cena za same radove, neki majstori u Srbiji po─Źeli su da napla─çuju i dolazak, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izra─Źunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadr┼żava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu.

Iako to ranije nije bila u─Źestala praksa, klijenti su svesni da majstori troše svoje vreme, gorivo, kako bi došlo na lice mesta i pogledali kvar, tako da im je to, donekle, razumljivo. Mada, cena za ovu "uslugu" nije baš mala: 2.500 dinara.

Ono što je bizarnije, jeste ─Źinjenica da ako odlu─Źite da popravite, recimo veš mašinu, šporet ili neki drugi ure─Ĺaj, majstor vam 2.500 dinara (dolazak + procena) - ne─çe kasnije ura─Źunati u punu cenu usluge, ve─ç ─çe vam taj deo svakako naplatiti odvojedno, mimo cene popravke.

Sli─Źno tome dostavlja─Źi robe (ako kupujete nameštaj), napla─çuju dostavu po spratu, bez obzira na to da li zgrada ima lift. Neke firme transport napla─çuju po "gradskim zonama", odnosno na 5, 10 ili više kilometara udaljenosti od svog centra.

Isti princip imaju i neke ordinacije, s tim što mnoge, ako se odlu─Źite za neku proceduru (npr. estetsku) - cifru koju ste dali za pregled/konsultaciju, kasnije "odbiju" od cene usluge. Dakle, ne napla─çuju vam zasebno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE