Obrenovac, 07.08.2020

Danas je Sveti Pantelejmon


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2017.
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Pantelejmona, ili u narodu poznatog kao Sveti Pantelija

Foto:Youtube Printscreen


´╗┐

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije od majke hriš─çanke i oca bezbo┼żnika. Još kao mladi─ç izu─Źio je lekarske nauke, a bio je posve─çen veri i Hristu.

Postoje mnogi zapisi o njegovim ─Źudotvornim izle─Źenjima. Izle─Źio je slepog ─Źoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izle─Źe, optu┼żili su Pantelejmona za hriš─çanstvo.

Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hriš─çanin, a ─Źak je i izle─Źio nekog ─Źoveka i time brojne ljude pribli┼żio hriš─çanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izle─Źio.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i po─Źeo da se moli. D┼żelat ga je udario ma─Źem po vratu, ali ma─Ź se odbio i polomio. Nije uspeo da mu pose─Źe glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Delovi svetih moštiju ovog velikomu─Źenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Ro─Ĺenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ru┼żica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se ve─ç skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon zna─Źi svemilostivi.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije, pa u narodu postoji izreka "gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, poma┼że im Sveti Pantelija", pa spada u ognjene svece.

Ina─Źe, ako planirate zapo─Źinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Veruje se da ─çe svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i u─Źiniti uspešnim.

Tako─Ĺe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih voza─Źa i onih kojima je drum drugi dom.

Ako se na današnji dan dva nepoznata ─Źoveka sretnu u crkvi sa slavskim kola─Źem u rukama, obavezno treba da se izljube i ─Źestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE