Obrenovac, 03.06.2020

Grad Beograd vraća novac za preplaćen boravak u obdaništima


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2017
Posle dono┼íenja pravosna┼żnih presuda zbog nezakonite naplate ra─Źuna za boravak dece u vrti─çima.


´╗┐

 Roditeljima koji dobiju pravosna┼żne sudske presude u postupcima koji se vode zbog nezakonite naplate ra─Źuna za vrti─ç, bi─çe ispla─çene nov─Źane nadoknade u iznosima koje je sud odredio, potvr─Ĺeno je  u vrhu gradske vlasti. Posle okon─Źanog ┼żalbenog postupka, prve drugostepene presude ve─ç su donete u Apelacionom i Višem sudu.

Tako je posle godinu i po od podnošenja prvih tu┼żbi, spor izme─Ĺu roditelja i grada, po─Źeo da dobija epilog. U beogradskim sudovima zavedeno je više od 12.000 tu┼żbi roditelja, koji su tra┼żili nadoknadu štete, jer su pla─çali vrti─ç skuplje nego što je trebalo. Tako su, u periodu od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine, kada je ekonomska cena vrti─ça bila 13.000 dinara, umesto 2.600 dinara, mnogi roditelji izdvajali 8.700, a kasnije 9.700 dinara mese─Źno.

- Grad ─çe poštovati svaku odluku suda i isplatiti novac roditeljima, koji su dobili spor - ka┼żu iz Skupštine grada. - Iako je nezakonita naplata ra─Źuna za vrti─ç trajala je za vreme bivše vlasti i nema nikakve veze sa nama, mi ─çemo poštovati sudske odluke. Kada smo preuzeli vlast u prestonici, uvedena je jedinstvena cena za vrti─ç i grad je po─Źeo da subvencioniše boravak mališana u iznosu od 80 odsto od ekonomske cene.

Po dobijanju pravosna┼żne presude, roditelji mogu da se obrate tu┼żenoj strani radi naplate štete, koja ima mogu─çnost da dobrovoljno isplati navedeni iznos u roku od 15 dana od dana prijema presude. Ako se presu─Ĺeni iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji mogu da pokrenu izvršne postupke za naplatu odštete. Za svaki mese─Źni iznos ra─Źuna, koji je pla─çen više, sud je nalo┼żio i obra─Źunavanje zatezne kamate.

Da naplata ra─Źuna za vrti─ç nije bila u skladu sa zakonom i da roditelji imaju pravo na naknadu štete, potvrdio je i Vrhovni kasacioni sud, kome su se za mišljenje prošle godine obratili osnovni sudovi, kako bi se izjedna─Źila sudska praksa. Stav najviše sudske instance je da je re─Ź o nanošenju materijalne štete korisnicima, ali da nema elemenata za delo neosnovanog boga─çenja. Ova pravna kvalifikacija propisuje da je rok za naknadu štete tri godine od dana podnošenja tu┼żbi.

Najve─çe gu┼żve u pisarnicama sudova bile su u aprilu prošle godine, kada je Prvom osnovnom sudu podneto oko 5.000 tu┼żbi gra─Ĺana, odnosno po 244 dnevno, da bi se kasnije taj broj smanjivao. Mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da imaju pravo na naknadu štete, uticalo je na ve─çi broj roditelja da pravdu potra┼że i na sudu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE