Obrenovac, 22.02.2020

Danas je Svetski dan šale


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2017.
APRILILILIIIII

Foto:Shutterstock
BEOGRAD - U svetu se danas, 1. aprila obeležava Dan šale kada ljudi prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti kojima druge dovode u smešan položaj.

Šala se naziva prvoaprilskom šalom, a onaj koji napravi smicalicu u trenutku objavljivanja šale uzvikuje "aprili-li".Neki švedski i norveški listovi preneli su da se ove godine odriču prvoaprilske šale da se ne bi stvorila dodatna konfuzija zbog širenja "lažnih vesti".

Ovako se jedan umetnik u Virdžiniji našalio s pecarošima (Foto: AP)

U nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se "aprilskom budalom" (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Postoje razne verzije tumačenja porekla 1. aprila kao Dana šale.

Prema jednoj verziji, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. veku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina slavila 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale s onima koji su ga i dalje slavili do 1. aprila.

Među poznatim šalama je ona na Bi-Si-Siju 1957. godine, kada je britanska televizijska mreža objavila da Švajcarci beru špagete s drveta. Prilog je govorio o tome da je konačno iskorenjen napasnik "špagetni žižak".Veliki broj gledalaca se javio uredništvu te televizije da bi saznali o mogućnostima da sami uzgajaju svoja stabla sa špagetama.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za levoruke ljude. Burger King iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.Neki dogadjaji koji su se zaista desili 1. aprila često su prihvatani s nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom Republike. Do danas mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE