Obrenovac, 10.12.2018

DA LI SMO ZAISTA POTOMCI SLOVENA?


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2018.
Odakle poti─Źu Srbi i ko su nam bili preci

Foto:Profimedia


´╗┐

Razvoj novih tehnologija omoguc╠üio nam je da analizom genetskog materijala iz skeleta danas sa vec╠üom sigurnošc╠üu govorimo o nastanku i kretanju praistorijskih populacija, a samim tim i otkrijemo naše poreklo!

Pre nekoliko dana, pristigli su rezultati prvih analiziranih skeleta sa teritorije Srbije i to iz tri najpoznatije arheološke kulture koje se vezuju za naše prostore: Lepenskog Vira, Star─Źeva i Vin─Źe.

Od 39 analiziranih uzoraka jedan pripada star─Źeva─Źkoj kulturi, tri su iz Vin─Źe, a ─Źak 35 sa ─Źetiri lokaliteta kulture Lepenski Vir: Vlasca, Padine, Hajdu─Źke Vodenice i istoimenog nalazišta Lepenski Vir.

Analizom su obuhvac╠üeni ipsilon hromozom, koji se nasle─Ĺuje isklju─Źivo po muškoj liniji, mitohondrijalna DNK, koja se nasle─Ĺuje samo po ┼żenskoj liniji, kao i ukupna (autozomalna) genetika, koja obuhvata analizu svih hromozoma osim polnih.

Gledano po muškoj liniji, Srbi su dominantno potomci Slovena, jer njihovu genetiku ima više od polovine Srba. Gene koji se vezuju za pretslovensko stanovništvo Balkana (Ilire, Tra─Źane, Kelte) nosi oko 35 odsto muškaraca, dok oko 10 odsto muškaraca vodi poreklo od raznih germanskih plemena, pre svega, Gota, Normana i Sasa.

Gledajuc╠üi ukupnu genetiku, više od polovine Srba nosi genetiku pretslovenskog stanovništva Balkana. Ostatak poti─Źe od Slovena, Germana i nekih drugih manjih grupa naroda koje su u razli─Źitim periodima prolazile ovim prostorima ili se naseljavale na Balkanu.

Kultura Lepenskog Vira je jedna od najzna─Źajnijih i najslo┼żenijih praistorijskih kultura u Evropi. Njeno mati─Źno podru─Źje obuhvatalo je prostor ─Éerdapske klisure koje je bilo naseljeno skoro 4000 godina bez prekida, od otprilike 9500. do 5500. godine pre Hrista.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE