Obrenovac, 21.09.2019

DANAS JE SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA


Izvor: Fonet,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2017.
Svaki drugi u Srbiji pati od depresije, vi┼íe od polovine mu─Źi teskoba, napor i umor

Foto:Profimedia/Ilustracija


´╗┐

Mentalni poreme─çaji su drugi najve─çi zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti, saopštilo je Udru┼żenje za podršku ljudima sa neurozom Herc, najavljuju─çi obele┼żavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

U saopštenju se navodi da istra┼żivanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne ose─ça dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto ┼żena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto gra─Ĺana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.

Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je 42 osto u─Źenika srednje škole anksiozno. Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poreme─çaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slu─Źajeva, tvrde stru─Źnjaci.

Udru┼żenje za podršku ljudima sa neurozom "HERC" osnovano je 2009. u Beogradu, u cilju pru┼żanja podrške osobama sa anksioznim i depresivnim tegobama.

Manifestacija, povodom obele┼żavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja koju organizuje Caritas Srbije zajedno sa predstavnicama Mre┼że za mentalno zdravlje NauM, uz poruku Mo┼że da se desi svakome, ove godine je u Impact Hub, u Beogradu ( Makedonska 21).

Bi─çe izlo┼żeni radovi Udru┼żenja koja se bave mentalnim zdravljem , kao i zanimljiv program u vidu psiholoških i kreativnih radionica, Art likovne radionice, Radionice sito štampe, projekcije dokumentarnog filma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE