Obrenovac, 21.09.2019

Da li zbog novog zakona muškarci u Srbiji treba da se plaše za posao?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2017.
Prilikom konkursa za posao u ┼íkolama prednost ─çe imati mu┼íkarci, a u Vojsci Srbije ─çe radno mesto pre dobiti ┼żena...

Foto:Profimedia


´╗┐

Naravno, ako je re─Ź o kandidatima koji imaju iste kvalifikacije i sposobnosti. Sasvim suprotan tretman postoja─çe prilikom otpuštanja.

Ovo bi trebalo da donese novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je poslednjih dana podigao veliku buru u javnosti. I dok su gotovo ceo nevladin sektor i sve nezavisne institucije bez zadrške podr┼żali novi zakon, ministri Zoran ─Éor─Ĺevi─ç i Aleksandar Vulin smatraju da njegove odredbe nisu primenjive.

 To se pre svega odnosi na odredbu od 40 odsto zastupljenosti slabijeg pola na rukovode─çim polo┼żajima i svim ostalim radnim mestima u organima dr┼żavne i javne uprave, a ta kvota naro─Źito je zasmetala ministru Vulinu. On smatra da je, na primer, izuzetno niska zastupljenost ┼żena u vojsci stvar njihovog izbora i da se bar kada je re─Ź o tome ne treba uvoditi nikakva kvota.
 

- Takav stav nikako ne stoji, jer do skoro nije bilo mogu─çe da ┼żene budu u vojsci. Vojne škole i akademije primale su samo muškarce i to je bilo direktno kršenje Ustava Srbije, po kome su oba pola ravnopravna - navodi za "Blic" Tanja Ignjatovi─ç, programska koordinatorka Autonomnog ┼żenskog centra.

Koliko su ┼żene bile diskriminisane svih prethodnih decenija, najbolje se vidi baš u Vojsci Srbije. Naime, me─Ĺu vojnicima je svega 12 odsto ┼żena, 1,5 odsto je ┼żenskih podoficira, a oficirki svega šest odsto, dok je policajki oko 30 odsto. Isto va┼żi i za direktorske pozicije u javnim preduze─çima, odnosno sve pla─çenije pozicije u dr┼żavi.

I to je tako─Ĺe nelogi─Źno, naro─Źito ako se ima u vidu da su ┼żene obrazovanije od muškaraca - 60 odsto ┼żena završava fakultet, a 40 odsto muškaraca.

 

- Ovo ne zna─Źi da ─çe novim zakonom biti privilegovane ┼żene, ve─ç slabije zastupljeni pol po odre─Ĺenim oblastima. Na primer, u vrti─çima ide jedan muškarac na 180 ┼żena i prilikom zapošljavanja, u slu─Źaju istih kvalifikacija, muškarac ─çe imati prednost. Problem je, me─Ĺutim, što muškarci ne ┼żele da se bave malom decom, kao što to uglavnom ne rade ni kod ku─çe - navodi Ignjatovi─çeva.

Muškaraca je manje i u školama, u kojima je anga┼żovano oko 80 odsto ┼żena. Zna─Źajno više ┼żenskog pola ima i u centrima za socijalni rad, dakle u svim manje pla─çenim oblastima, ali ─Źak i tamo ─Źesto muškarci zauzimaju rukovode─çe pozicije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE