Obrenovac, 04.07.2020

ZA MAJKU SRBIJU


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2019.
Oko 46 odsto Srba bi dalo život za otadžbinu

Foto:Profimedia
Oko 46 odsto građana Srbije bi, ako bi došlo do rata, bilo spremno da se bori i rizikuje život za svoju zemlju, rezultat je istraživanja javnog mnjenja agencije Galup i kompanije za istraživanje tržišta "Vorldvajd indipendent netvork", sprovedenog u 64 zemlje sveta, u kojem se naša zemlja našla na 38. poziciji.

U globalnom proseku, 61 odsto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno da se bori za svoju zemlju, dok je 27 odsto odgovorilo suprotno.

Očekivano, znatno veći postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je spreman da se bori - 67 odsto, ali je zanimljivo i da je i većina žena odgovorila potvrdno - 52 odsto, navodi se u rezultatima istraživanja koje je preneo portal Indeks.

Međutim, utvrđene su znatne razlike među zemljama, odnosno među globalnim regionima.

Najviši postotak onih koji su spremni da se bore se za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi - njih 83 odsto, dok je najniži u zapadnoj Evropi - 25 odsto.

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju.

Istraživanje sprovedeno 2014. na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata otkrilo je zanimljive razlike među zemljama koje su nekada bile u ratu.

Japanci, na čiju zemlju je jedini put u istoriji čovečanstva bačena atomska bomba i koji su u Drugom svetskom ratu bili poznati po ratnicima kamikazama, prema istraživanju su najmanje skloni da se bore za svoju zemlju među svim ispitanicima - njih samo 11 odsto.

Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca (27 odsto) i Francuza (29 odsto).

Japan na dnu liste slede Holandija (15 odsto), dok su treći Nemci - samo 18 procenata.

Najspremniji da se bore za svoju zemlju su Marokanci i građani Fidžija - njih po 94 odsto.

Slede Pakistanci (89 odsto), Vijetnamci (89 odsto), građani Bangladeša (86 odsto), Azerbajdžanci (85 procenata) i stanovnici Papue Nove Gvineje (84 odsto).

Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je sprovedeno istraživanje, ali neke druge zemlje bivše Jugoslavije jesu.

Među njima je najviše volje za odlazak u rat među ispitanicima na Kosovu (58 odsto), zatim u Bosni i Hercegovini (55 odsto), u Srbiji (46 procenata) i Severnoj Makedoniji (38 odsto).

Znatna varijacija postoji i među religijama.

Muslimani su najspremniji za rat - njih 78 odsto. Slede hinduisti (77 odsto), zatim budisti (66 odsto), a nakon njih, ateisti i agnostici (57 odsto).

Među hrišÄ‡anima su najratoborniji pravoslavci (53 odsto), ali katolici su odmah iza njih (52 posto), dok su protestanti voljni da ratuju u manjini (48 odsto). Oko pola ispitanij Jevreja spremno je da ratuje, njih 51 odsto, dodaje se u istraživanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE