Obrenovac, 23.02.2020

Dan medicinskih sestara


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2017.
Na Međunarodni dan medicinskih sestara statistika pokazuje da njih 800 godišnje napusti zemlju. Posao težak, nedovoljno plaćen, ali medicinske sestre ga vole i najčešće predano rade

Foto:Printscreen
Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara. Obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.

U Srbiji licencu ima oko 65.000 sestara dok oko 5.500 ne može da nađe posao, a procenjuje se da godišnje iz zemlje ode oko 800 medicinskih sestara i tehničara. 

Dok u zemljama Evropske unije na 100.000 stanovnika radi najmanje 750 sestara, u Srbiji na isto toliko pacijenata radi manje od 500.

Medicinske sestre predstavljaju glavnu sponu između lekara i pacijenata. Posao je težak, nedovoljno plaćen, ali medicinske sestre ga vole i najčešÄ‡e predano rade. Iako je to i jedna od profesija koju građani najviše kritikuju.

Nataša Čabarkapa, medicinska sestra u Urgentnom centru kaže sa mnogo voli svoj posao i da kada bi ponovo birala struku, sigurno bi opet bila medicinska sestra.

Ističe da u poslu ima i teških momenata, naročito kada uložite sve, a pacijent ipak umre.

Čabarkapa kaže da dosta medicinskih tehničara, odnosno sestara potraži posao u inostranstvu. Plata je samo jedan od razloga, dodaje ona, i navodi da je razlog za odlazak i ne priznavanje ovdašnjeg Fakuletata za medicinske sestre, kao i nedostak savremene opreme i adekvatnog tretamana.

Zbog toga je, kaže Nataša, samo u poslednjih godinu i po sa Urgentnog centra osam medicinskih našlo posao u inostrnstvu. One tamo nisu samo zadovoljne platom, nego i uslovima rada i uvažavanjem njihove struke, kao i činjenicom da se tamo priznaje naša fakultetska diploma medicinske sestre, a ovde još uvek ne.

Inače, u najavljenom talasu zapošljavanja u zdravstvu biće mesta i za više od 1.300 sestara i tehničara.

Danas za Dan medicinskih sestara i tehničata biće uručene zahvalnice i priznanja za najbolje sestre u Srbiji i na Kliničkom centru Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE