Obrenovac, 28.05.2020

DECA SU NAJUGROŽENIJI PUTNICI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2019.
Tek svaki drugi vozač prevozi decu u vozilu na zakonom propisan način

Foto:Shutterstock
Tek svaki drugi vozač prevozi decu u vozilu na zakonom propisan način - u dečjem sedištu ili sa vezanim pojasom, zbog čega su mališani u saobraćaju i dalje najugroženiji kao putnici.

Mnogi roditelji i dalje veruju da im pojas ili sedište nisu neophodni za prevoz dece, ne shvatajući da povrede unutrašnjih organa mogu da se dogode pri vožnji od samo 12 kilometara na čas, dok u slučaju udesa pri brzini od 60, snaga udarca postaje ekvivalentna padu sa petog sprata!

Saobraćajna policija započela je prekjuče pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i dečjeg sedišta u okviru tradicionalne međunarodne akcije TISPOL, koja se sprovodi u 29 država članica. Prema najnovijem istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim svega 12 procenata. Najviše zabrinjava podatak da svega 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

- Činjenica je da poslednjih nekoliko godina deca u najvećoj meri stradaju kao putnici u vozilu, oko 60 odsto poginule dece su bili putnici u vozilu, a to govori o nedovoljnoj svesti roditelja o značaju korišćenja dečjih auto-sedišta i zaštitnih pojaseva kada se deca prevoze u vozilu. Poslednjim izmenama zakona u 2018. godini pooštrena je kaznena politika prema licima koja decu ne prevoze na propisan način. Kazne su od 5.000 za prevoženje mlađe dece van dečjeg auto-sedišta do 20.000-40.000 za nepropisno prevoženje dece na prednjem sedištu - ističe Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako kaže, prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 11 dece, šestoro u svojstvu pešaka i petoro kao putnici, što je za šestoro dece manje nego tokom 2017. godine.

- Deca su i dalje najugroženija u svojstvu putnika. Zato se i radi na stalnoj promociji i prevenciji sa roditeljima, gde se ističe važnost pravilnog prevoženja dece. Još je zabrinjavajući podatak da svako četvrto dete-pešak, ili 25 odsto, u zoni škole prelazi kolovoz nepropisno van obeleženog pešačkog prelaza, a što nam ukazuje da treba da nastavimo sa edukacijom naših najmlađih - podvlači Milošević.

Ipak, kada je reč o korišćenju dečjeg sedišta, vidljivi su pozitivni trendovi.

- Prošle godine se oko 60 odsto dece uzrasta do tri godine prevozilo u dečjem sedištu, dok je 2016. taj procenat iznosio 40 odsto. Takođe, i procenat starije dece od četiri do 12 godina koja se ispravno prevoze vezana zaštitnim pojasom na zadnjem sedištu se povećao, pa 45 odsto dece se ispravno prevozi u odnosu na svega 17 procenata 2016. godine - naglašava Milošević.

Strategija bezbednosti saobraćaja predviđa da 2020. godine nema poginule dece na putevima u Srbiji. Na sreću, ove godine nijedno dete nije izgubilo život u saobraćaju.

- Za postizanje cilja da nema smrtno stradale dece u saobraćaju, pored Agencije, neophodno je da se uključe i roditelji i vaspitači, učitelji, nastavnici, lokalne samouprave, zdravstvene radnici, policija, mediji i sve institucije koje se bave bezbednošću saobraćaja - kaže Milošević.

Okanović: Nema opravdanja za roditelje

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da bi najveći broj dece preživeo ili prošao sa znatno lakšim povredama u saobraćajnim nezgodama da su bili u dečjem sedištu, odnosno da su bili vezani sigurnosnim pojasom.

- Sile koje deluju na telo deteta prilikom sudara ili prevrtanja su ogromne. Ako roditelji na pravilan način ne smeste dete u vozilo, od siline udarca u udesu može da proleti kroz vozilo ili da udari o unutrašnje delove vozila. Nema opravdanja za roditelje koji rizikuju živote svoje dece u saobraćaju, bez obzira na to da li ih prevoze do vrtića iza ćoška ili na more - podvlači Okanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE