Obrenovac, 25.08.2019

Akcije dobrovoljnog davanja krvi


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2017.
I ovog meseca Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst „Obrenovac“ organizovaće akcije dobrovoljnog davanja krvi

Foto:Promo
Nadležni pozivaju obrenovčane da se odazovu ovim akcijama.

-U ovom mesecu nas očekuju akcije koje su planirane 20. jula u prostorijama TENT-a B na UšÄ‡u od 08:00 do 13:00 časova, kao i 28. jula kada će se na gradkom trgu nalaziti transfuziološki autobus od 10:00 do 16:00 časova – rekao je predsednik komisije za dobrovoljno davanje krvi Slobodan Jović.

U prošlom mesecu oboren je rekord po broju onih koji su se odazvali ovim akcijama i dali krv.

-Prošlog meseca smo zbog nestašice u Institutu ubacili jednu vanrednu akciju i mogu vam reći da smo u junu mesecu oborili rekord, gde je skupljeno 198 jedinica krvi. Zahvaljujem se ovom prilikom svim našim sugrađanima, zaista su humani, i drago mi je što imamo toliko uspešnih akcija iza nas – rekao je Jović.

Letnji period karakterističan je i po deficitu krvi.

-Nestašica je krenula već u junu i naši dobrovoljni davaoci to znaju. Juni, juli i avgust su uvek kritični. Zato smo mi tu, jeste sezona godišnjih odmora, ali oddziv za davanje krvi je i dalje i velikom broju. Ne može ništa da se meri sa TENT-om. TENT A je daleko ispred svega, sve kacije što se tiče autobusa i TENT-a, to su velike akcije sa preko 100 davanja, a TENT prelazi i 180 – dodao je Jović.

Ovom prilikom predsednik komisije za dobrovoljno davanje krvi podsetio je ko sve može postati dobrovoljni davalac.

-Svako ko želi da da krv mora da ispuni nekoliko uslova. Jedan od tih uslova i najvažniji je da mora da ima 18 godina i najviše 65. Pored toga, da bude zdrav i ima najmanje 50 kg. Tu je naša ekipa koja pre davanja krvi obavlja pregled, i ukoliko neko dolazi prvi put obavezno poneti ličnu kartu – rekao je Jović.

I ove godine Institut za transfuziju krvi pokrenuo je letnju kampanju tokom koje će promovisati dobrovoljno davalaštvo širom Srbije. Kampanja će trajati 13 nedelje, a 79 akcija e biti realizovano u 57 gradova i opština. 


 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE