Obrenovac, 25.08.2019

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2017.
Sve nas povezuje krv!

Foto:Printscreen


´╗┐

Svake godine 14. juna zemlje u svetu obele┼żavaju Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Koristi se ovaj povod da se zahvali dobrovoljnim nepla─çenim davaocima krvi koji ne samo što spasavaju ┼żivote ve─ç i podi┼żu svest o potrebi redovnog dobrovoljnog davanja krvi radi postizanja kvalitetne, bezbedne i dostupne krvi i krvnih derivata za sve pacijente kojima je ona potrebna.

Zahvaljuju─çi transfuziji krvi i krvnih derivata spasavaju se milioni ┼żivota svake godine. Pacijentima se na ovaj na─Źin ┼żivot produ┼żava ili se obezbe─Ĺuje du┼żi i kvalitetniji ┼żivot, a davalaštvo poma┼że kompleksne medicinske i hirurške procedure. Transfuzija krvi ima klju─Źnu ulogu u spasavanju ┼żivota majki i beba ali i u nesre─çama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor.

Ipak, u mnogim zemljama, potrebe prevazilaze rezerve krvi, a rezerve krvi se mogu obezbediti jedino redovnim davanjem krvi dobrovoljnih, nepla─çenih davalaca krvi. Svetska zdravstvena organizacija ima cilj da se u svim zemljama sveta do 2020. godine obezbede dovoljne koli─Źine krvi od dobrovoljnih, nepla─çenih davalaca krvi. Danas , 62 zemlje u svetu imaju blizu 100% rezervi krvi od svojih gra─Ĺana koji daju krv po principima dobrovoljno, nenagra─Ĺeno i anonimno za razliku od 40 zemalja koje još uvek zavise od porodi─Źnih davalaca ii ─Źak pla─çenog davanja krvi.

Ciljevi Svetskog dana davalaca krvi :

  • zahvaliti se davavocima krvi i podvu─çi temu da nas krv sve povezuje,
  • proširiti društvenu svest  o potrebi redovnih, nepla─çenih davalaca krvi i inspirisati one koji još uvek nisu dali krv, posebno mlade zdrave ljude
  • promovisati i podvu─çi potrebu da se podeli ┼żivot davanjem krvi
  • skrenuti pa┼żnju javnosti na davalaštvo krvi kao na servis društva i va┼żnost da društvo u─Źestvuje u obezbe─Ĺivanju dovoljnih, bezbednih i odr┼żivih rezervi krvi,
  • ministarstvo zdravlja da iska┼że poštovanje prema redovnim, nepla─çenim davaocimna krvi i obave┼że se da ─çe preduzeti sve korake u obezbe─Ĺivanju 100% dobrovoljnog, nepla─çenog davalaštva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE