Obrenovac, 16.04.2024

DRŽAVA DAJE PO 5.000 DINARA


Izvor: Espreso/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2023.
Evo ko ima PRAVO na POMOĆ i kada kreće PRIJAVA!

Foto:Pošta / Aleksandra Veličković / Dado Đilas


Iako je druga "runda" ovogodišnjih vaučera za odmor bila najavjena još pre tri meseca, mnogi su bili skeptični da će država po drugi put zaredom u ovoj godini i izdvojiti novac za odmaranje u Srbiji. Mnogi su se pitali i koliki bi iznos mogao da bude znajući da je država svojevremeno davala i po 5.000 dinara i po 15.000, a sada su poznate i sve informacija. Vaučera će biti, i to vrlo brzo, a ovo je i sve što o njima treba da znate.

Podela novih vaučera kreće od utorka 30. maja i to ukupno 100.000 turističkih vaučera u iznosu od po 5.000 dinara, potvrđeno je za "Blic Biznis" u resornom ministarstvu.

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor planula je za dva dana u januaru, a nedavno je najavljeno da je država obezbedila sredstva za dodatnih 100.000 vaučeras. sada je dakle izvesna i druga.

Kako nam je potvrđeno uslovi ostaju isti. Na snazi je i dalje pravilo da se vaučeri ne mogu koristiti u mestu prebivališta, kao i da studenti na to nemaju pravo u mestu studiranja.

Ko sve ima pravo na vaučere?

Pravo na vaučere za odmor ima osam grupa građana, a među njima su i stari i mladi.

penzioneri

nezaposleni

korisnici posebne naknade

prava na negu drugog lica

radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara

ratni vojni invalidi

nosioci poljoprivrednog gazdinstva

studenti

Koji su uslovi?

Uslovi za prijavljjivanje za vaučere ne bi trebalo da se menjaju- Ono što je poslednji put promenjeno jeste da i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Vaučer se može koristiti:

za usluge smeštaja

u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera

u trajanju od najmanje pet noćenja

Koja dokumenta su obavezna?

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Korisnik vaučera vrši rezervaciju i uz popunjenu prijavu stavlja na uvid potvrdu o rezervaciji, ličnu kartu ili pasoš, a za korisnike prava na penziju, studente i radno angažovana lica i napred navedenu dokumentaciju. Prijava će se evidentirati sa tačnim datumom i vremenom predaje.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG).

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji. Nekoliko je ključnih uslova, vrlo su jasni, a procedura se nije menjala. Pokazalo se i da su najčešći korisnici vaučera penzioneri kojima će uskoro i penzije za maj, a da su najposećenije banje i srpske planine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE