Obrenovac, 13.12.2018

DIGITALNA EKONOMIJA DOBIJA NA ZNAČAJU U SRBIJI


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Kravu, ovcu ili svinju prodajte preko neta

Foto:Shutterstock,Pritnscreen
U novoj godini cilj Vlade ostaje digitalizacija. To je pred kraj prošle godine najavila premijerka, stavljajući poseban akcenat na razvoj digitalne ekonomije, u kojoj, kaže, Srbija vidi svoju šansu.

RTS je proveravao šta je u tom domenu do sada urađeno i kako digitalno poslovanje u Srbiji može da se unapredi.

Krava, ovca ili svinja na klik do kupaca. Farmia onlajn nudi prasiće za one koji ne bi na stočnu pijacu. Da je potražnja velika, pokazuje i interesovanje kupaca iz susednih zemalja. To je primer uspešnog digitalnog poslovanja u Srbiji, objavio je RTS.

Važna je ideja

- Informacije možemo da koristimo i sa jednim malim računarom, telefon koji imate u džepu moćniji je od svih računara koji su pomogli da Apolo ide na Mesec. Internet omogućava da vi globalno adresirate celo svetsko tržište. Jedan student može da prodaje celom svetu ako ima neku dobru ideju i da od informacije pravi neku vrednost - kaže Branislav Vujović, stručnjak za digitalnu ekonomiju.

To je uvidela i država. Za početak, prioritet je, kažu, da svaka kuća u Srbiji dobije internet.

- Naš interes je da u ruralnim sredinama razvijemo širokopojasni internet s jedne strane i sa druge strane vrlo bitna činjenica je da preko 100 odsto stanovništva koristi mobilni telefon, da preko njega omogućimo pristup različitim digitalnim platformama - rekao je Mihailo Jovanović iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Jovanović ističe da Institut Biosens u sferi poljoprivrede razvija takve aplikacije u kojima ratari na svom mobilnom telefonu mogu da prate stanje useva.

Privrednici u Srbiji odavno prepoznaju prednosti digitalnog poslovanja. To im štedi vreme i novac. Da samo tako posluju, kažu u Naledu, mnogo je prepreka.

Komplikacije

- Ne možete platiti ništa onlajn zato što morate nositi uplatnicu na šalter državnog organa da biste dokazali da ste nešto platili. Isto tako postoje elektronske fakture kao mogućnost, ali ih niko ne koristi i niko nema poverenje u njih - rekla je Dragana Ilić iz Naleda.

Naled je razradio osam paketa mera koje je Vlada prihvatila i uvrstila u akcioni plan za razvoj e-uprave za 2018. godinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE