Obrenovac, 20.06.2018

DIGITALNA EKONOMIJA DOBIJA NA ZNA─îAJU U SRBIJI


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Kravu, ovcu ili svinju prodajte preko neta

Foto:Shutterstock,Pritnscreen


´╗┐

U novoj godini cilj Vlade ostaje digitalizacija. To je pred kraj prošle godine najavila premijerka, stavljaju─çi poseban akcenat na razvoj digitalne ekonomije, u kojoj, ka┼że, Srbija vidi svoju šansu.

RTS je proveravao šta je u tom domenu do sada ura─Ĺeno i kako digitalno poslovanje u Srbiji mo┼że da se unapredi.

Krava, ovca ili svinja na klik do kupaca. Farmia onlajn nudi prasi─çe za one koji ne bi na sto─Źnu pijacu. Da je potra┼żnja velika, pokazuje i interesovanje kupaca iz susednih zemalja. To je primer uspešnog digitalnog poslovanja u Srbiji, objavio je RTS.

Va┼żna je ideja

- Informacije mo┼żemo da koristimo i sa jednim malim ra─Źunarom, telefon koji imate u d┼żepu mo─çniji je od svih ra─Źunara koji su pomogli da Apolo ide na Mesec. Internet omogu─çava da vi globalno adresirate celo svetsko tr┼żište. Jedan student mo┼że da prodaje celom svetu ako ima neku dobru ideju i da od informacije pravi neku vrednost - ka┼że Branislav Vujovi─ç, stru─Źnjak za digitalnu ekonomiju.

To je uvidela i dr┼żava. Za po─Źetak, prioritet je, ka┼żu, da svaka ku─ça u Srbiji dobije internet.

- Naš interes je da u ruralnim sredinama razvijemo širokopojasni internet s jedne strane i sa druge strane vrlo bitna ─Źinjenica je da preko 100 odsto stanovništva koristi mobilni telefon, da preko njega omogu─çimo pristup razli─Źitim digitalnim platformama - rekao je Mihailo Jovanovi─ç iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Jovanovi─ç isti─Źe da Institut Biosens u sferi poljoprivrede razvija takve aplikacije u kojima ratari na svom mobilnom telefonu mogu da prate stanje useva.

Privrednici u Srbiji odavno prepoznaju prednosti digitalnog poslovanja. To im štedi vreme i novac. Da samo tako posluju, ka┼żu u Naledu, mnogo je prepreka.

Komplikacije

- Ne mo┼żete platiti ništa onlajn zato što morate nositi uplatnicu na šalter dr┼żavnog organa da biste dokazali da ste nešto platili. Isto tako postoje elektronske fakture kao mogu─çnost, ali ih niko ne koristi i niko nema poverenje u njih - rekla je Dragana Ili─ç iz Naleda.

Naled je razradio osam paketa mera koje je Vlada prihvatila i uvrstila u akcioni plan za razvoj e-uprave za 2018. godinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE