Obrenovac, 21.09.2019

DECA VAM NE─ćE RE─ćI


Izvor: Yumama,Lokalne novine | Obrenovac, 15.11.2017.
Kako prepoznati znake zlostavljanja na internetu?

Foto:Shutterstock


´╗┐

Da li biste ikada dopustili detetu da samostalno šeta ulicama u sred no─çi? Da li biste ikada dopustili strancu da u─Ĺe u vašu ku─çu i igra se sa njim bez ikakve nadle┼żnosti? Ukoliko vaše dete ima "pametan" telefon, tablet ili kompjuter – to je upravo ono što se trenutno doga─Ĺa.

Internet zlostavljanje je sve prisutnije, a kako se digitalni svet razvija svetlosnom brzinom, tako je neophodno pove─çati mere predostro┼żnosti prilikom koriš─çenja Interneta, posebno kada su deca ili tinejd┼żeri u pitanju.
 
Istra┼żivanja pokazuju da je jedno od petoro dece, na godišnjem nivou, izlo┼żeno seksualnom zlostavljanju putem interneta, a tek jedno od njih ─Źetvoro se povodom problema poveri roditeljima ili starateljima.

Ukoliko primetite neke od navedenih znakova ili promena u ponašanju deteta, postoji realna opasnost da je ono ┼żrtva elektronskog nasilja, te bi trebalo da preduzmete neke konkretne mere:

1. Dete u telefonu ili u okviru profila na društvenim mre┼żama ima nepoznate kontakte;

2. Na kompjuteru ili nekom drugom ure─Ĺaju koje dete koristi, primetili ste pornografski sadr┼żaj;

3. Dete je iznenadna zainteresovano za seksualne odnose i sli─Źne teme;

4. Primetili ste da nosi izuzetno skupe komade ode─çe ili dobija poklone od vama nepoznatih osoba;

5. Izbegava školu i poha─Ĺanje ─Źasova;

6. Druga─Źije se ponaša, obi─Źno buntovno;

7. Konzumira alkoholna pi─ça ili narkotike;

8. Udaljava se od nekadašnjih prijatelja (iz realnog ┼żivota) i ─Źlanova porodice.

Tako─Ĺe, još jedan potencijalni znak da je vaše dete postalo meta zlostavlja─Źa je i prekomerno koriš─çenje Interneta (više nego uobi─Źajeno ili dozvoljeno). Pored toga, ako primetite da vaše dete konstantno pokušava da sakrije ekran kompjutera od vašeg pogleda – nešto nije u redu.

Ukoliko se pojedini od predstavljenih znakova naknadno poka┼żu istinitim, u najkra─çem mogu─çem roku prijavite zloupotrebu interneta i ugro┼żavanje bezbednosti dece na Internetu na broj telefona 19833, ili putem elektronske prijave na portalu www.pametnoibezbedno.gov.rs, a mo┼żete i kontaktirati policiju kako biste spre─Źili ne┼żeljene posledice. Tako─Ĺe, razgovarajte sa detetom kako bi spoznalo pozitivnu stranu Interneta koja obiluje korisnim informacijama, umesto da se zadr┼żava na riskantnim stranicama i profilima usled nedovoljnog poznavanja funkcionisanja digitalnog sveta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE