Obrenovac, 13.12.2018

DEŠAVAJU SE ČUDA


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
Na čudotvornom izvoru svete Petke i slepi progledaju

Foto:Dejan Briza
Sakriven od gradske vreve, duboko u gustoj šumi na obodu beogradskog naselja Železnik nalazi se čudotvorni i lekoviti izvor velike hrišÄ‡anske svetiteljke - Svete Petke, za koji se veruje da pomaže nesrećnima i bolesnima!

Prema pričama vernika, zahvaljujući tom svetom mestu, koje odiše božanskim mirom, vekovima su se dešavala čuda - slepi su progledali, a nerotkinje dobile decu.

Iako crkveni spisi o tom izvoru datiraju još iz 16. veka, on je prvi put sagrađen 1872. godine, pa su ga meštani, nakon što je u ratu srušen, obnovili 1973.

Čudotvornu česmu ne okružuju samo visoka stabla lipe, ona se nalazi u centralnom delu oltara, do kojeg vodi samo nekoliko stepenika. Ikone Svete Petke, Bogorodice i Isusa Hrista, kandila, tri čiraka za paljenje sveća i cveće koje posetioci daruju svetiteljki čine da to prelepo mesto podseća na pravu malu crkvu pod otvorenim nebom.

Brojne legende o nastanku izvora godinama se ispredaju, a jednu od njih ispričala je meštanka Vesna Stamenković (78), koja već pet decenija živi u Železniku.

- Slušaj, dete, otkako živim u ovom kraju, a ima 50 godina, priča se da je jedan slepi radnik iz tada obližnjeg kamenoloma na dan Svete Petke došao da umije oči izvorskom vodom i tada je progledao. U znak zahvalnosti podigao je spomen-obeležje svetici. Kasnije je čuveni deda Mika, pokoj mu duši, zajedno sa meštanima obnovio zapušteni izvor i postavio mermernu ploču. Koliko se sećam, on nije imao dece, pa je na ovaj način hteo da ostavi nešto iza sebe što će i drugima služiti - kaže Vesna.

Žene koje ne mogu da imaju decu, prema rečima ove starice, često posećuju izvor, jer se veruje da će nakon što prenoće kraj njega ubrzo zatrudneti.

- Mnogo nerotkinja već godinama dolazi. Ponesu ćebiće i jorgane, smeste se kraj oltara i utonu u san. Ako kroz san ili nakon buđenja začuju dečji plač, znači da će roditi - objašnjava Vesna.

Prema drugoj legendi, tim putem, koji vodi ka Ostružnici, često je prolazio bogati trgovac sa svojom slepom kćeri. Jednog dana su zastali i umili se lekovitom vodom, da bi devojčica sutradan kad se probudila progledala. Smatra se da je u znak zahvalnosti taj trgovac podigao crkvu na tom mestu, koja je u ratu srušena.

Narod je izgradio jaku veru u čudotvornost tog izvora i poslednjih nekoliko godina ga ljudi posećuju svakodnevno. Ponesu balone u koje natoče vodu, pomole se ispred ikona, upale sveće i u miru posede okruženi prirodom. Osim ovog izvora, u Beogradu postoje još dva posvećena Svetoj Petki, jedan je na Kalemegdanu, a drugi nedaleko od manastira Rakovica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE