Obrenovac, 19.06.2019

ZASTRAŠUJUĆI PODACI O DEBLJINI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2018.
Svaki drugi Srbin je predebeo

Foto:Thinkstock
Svaki drugi odrasli građanin Srbije ima prekomernu telesnu težinu, a izrazito gojaznih ih je 25 odsto, dok su procene da bi se za dve godine s gojaznošću moglo suočiti 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena, podaci su iz kampanje "Teži ravnoteži".

Kampanju vodi srpsko Ministarstvo zdravlja, a podržavaju je kompanije koje su članice udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. One su se obavezale da će slediti preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o ograničenju sadržaja šećera, soli, zasićenih masti i transmasnih kiselina u svojim proizvodima na srpskom tržištu.

Kampanja je pokrenuta s ciljem da se preduhitri gojaznost dece i odraslih.

Sva preduzeća na srpskom tržištu prehrambene industrije obavezna su da od jula na svojim proizvodima istaknu nutritivne i zdravstvene izjave utemeljene na naučnim činjenicama.

Kako je istaknuto na jednoj od edukativnih radionica koje su deo kampanje resornog ministarstva, pravilnik o deklarisanju proizvoda obavezuje proizvođača na nutritivni popis kojim će deklarisati količinu šećera, soli, masnoća, ugljenih hidrata i procente svih ostalih sastojaka koje čine taj proizvod.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE