Obrenovac, 16.02.2019

NA SNAZI NOVI PRAVILNIK O DEKLARISANJU HRANE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2018.
Pakovanja izgledaju druga─Źije, a evo na ┼íta ubudu─çe da obratite pa┼żnju kad krenete u nabavku

Foto:Reuters/Ilustracija,AP/Ilustracija


´╗┐

Novi Pravilnik o deklarisanju, ozna─Źavanju i reklamiranju hrane stupio je na snagu, a donosi dosta novina koje ─çe omogu─çiti bolju informisanost potroša─Źa pri kupovini hrane i detaljnije urediti odgovornost u poslovanju hranom.

Subjekti u poslovanju hranom su od danas, izme─Ĺu ostalog, u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu energetsku vrednost, kao i koli─Źinu masti, zasi─çenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, še─çera, proteina i soli. Više ne─çe biti mogu─çe da se na nutritivnoj deklaraciji navoditi natrijum, ve─ç ─çe umesto toga obavezno na deklaraciji proizvoda biti naveden sadr┼żaj soli.

Hrana proizvedena, upakovana u ambala┼żu i deklarisana pre 15. juna i koja se nalazi u magacinima gotovih proizvoda kod proizvo─Ĺa─Źa, odnosno u prodavnicama, mo┼że da se stavi u promet do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine. Hrana proizvedena posle 15. juna mora da bude deklarisana u skladu sa novim Pravilnikom.

Pravilnik propisuje i pravila o praksi poštenog informisanja, odnosno definiše da pru┼żanje informacija o hrani treba da se obavlja na na─Źin kojim se ne obmanjuje krajnji potroša─Ź, a naro─Źito ne, u pogledu karakteristi─Źnih osobina hrane, posebno njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, koli─Źine, trajnosti, zemlje porekla ili zemlje i mesta porekla i na─Źina proizvodnje.

Odredbe novog Pravilnika, izme─Ĺu ostalog, donose i odgovaraju─çe zahteve koji se odnose na poluproizvode od mesa, proizvode od mesa, kao i proizvode ribarstva, a koji se odnose na obavezu navodenja informacija o dodatoj vodi uz naziv proizvoda. U slu─Źaju ovih proizvoda koji se proizvode od komada mesa, dela ili celog trupa, sa ili bez kostiju, naziv hrane treba da sadr┼żi navod o prisutnosti dodate vode, ukoliko dodata voda ─Źini više od pet odsto te┼żine gotovog proizvoda, a nije tehnološki opravdana.

Ova informacija ─çe se, naime, obavezno navoditi uz naziv proizvoda na deklaraciji, a mo┼że da se ponovi i na reklamnom delu ambala┼że.

U slu─Źaju da se dodati proteini i/ili hidrolizovani proteini, kao što su albumin, kolagen ili kazein razli─Źitog ┼żivotinjskog porekla koriste u proizvodnji bilo kojih proizvoda od mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od ribe, onda u naziv proizvoda na deklaraciji treba uklju─Źiti ove proteine zajedno sa imenom ┼żivotinjskih vrsta iz kojih su dobijeni.

U slu─Źaju da je neka komponenta ili sastojak hrane, za koju potroša─Ź o─Źekuje da se uobi─Źajeno koristi ili da je prirodno prisutna u toj hrani, zamenjena drugom komponentom ili sastojkom, na deklaraciji, pored navodenja u spisku sastojaka, propisano je da tu komponentu ili sastojak, treba navesti u neposrednoj blizini naziva proizvoda i to slovima odre─Ĺene veli─Źine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE