Obrenovac, 25.02.2020

NOVINE U ŠKOLAMA OD 2019. GODINE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2018.
Đaci će sami plaćati jeftinije ekskurzije, bliži se kraj bahatim profesorima i uvodi se samo jedna smena

Foto:Shutterstock




Uvođenje jednosmenskog rada u škole, po kojem bi đaci nastavu pohađali samo prepodne, jedna je od novina u obrazovanju na kojoj će se raditi sledeće godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Kako je dodao, plan je da za početak jednosmenska nastava zaživi u oko 100 škola širom Srbije, a to je samo jedna od najavljenih novina.

Novi propisi trebalo bi da pojeftine i sada papreno skupe đačke ekskurzije. Kako je Šarčević objasnio, ekskurzije će se ubuduće organizovati preko đačkih zadruga.

- U zadrugama će đaci imati svoju delatnost. Praviće nešto što vole i u čemu su dobri, i to će prodavati. Ako učenik, na primer, za dva meseca zaradi 4.000 dinara, taj novac ce dobiti u vidu vaučera koji potom može da iskoristi da umanji cenu ekskurzije - objasnio je Šarčević.

On je najavio i novi Zakon o finansiranju visokoškolskih ustanova koji bi trebalo da umanji troškove koje studenti trenutno imaju. Naveo je i primere bahaćenja pojedinih profesora.

- Imate recimo profesore koji uzimaju novac da bi išli da predaju u isturena odeljenja koja imaju šest ili sedam studenata, umesto da organizuju onlajn nastavu. Onda odsedaju u luksuznom smeštaju i zahtevaju nadoknadu za velike troškove - ispričao je Šarčević.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE