Obrenovac, 25.08.2019

Delegacija opštine Obrenovac posetila opštinu Sokolac


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2017.
Sačuvati jedinstvo dve srpske države

Foto:Printscreen
Delegacija opštine Obrenovac posetila je u utorak opštinu Sokolac. U poseti su bili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na čelu sa predsednikom opštine Obrenovac, kao i predstavnici boračkih organizacija. Glavni cilj skupa bio je upoznavanje o trenutnim aktivnostima obe opštine, koje su već nekoliko godina u bratskim odnosima.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković istakao je da je od velikog značaja da se saradnja između naše opštine i Grada Istočno Sarajevo održi i podigne na viši nivo.

– Sam podatak da na području Grada IS ima stanovnika koliko je polovina u Obrenovcu, znači da se može dovesti u pitanje odliv stanovništva u našoj državi sa druge strane Drine, u Republici Srpskoj. Da ne bi došlo do toga, moramo konkretnim merama da ojačamo privrednu, kulturnu, obrazovnu i sportsku saradnju. Uzimajući u obzir da se u Obrenovcu proizvodi gotovo polovina struje u Srbiji, sproveli smo projekte između naše i Elektroprivrede Republike Srpske i ,konkretno, sa Hidroelektranom Višegrad. Što se tiče Sokoca, u kojem je primarna drvoprerada, nastojaćemo da naše privatne proizvođače nameštaja uputimo da kupuju sirovinu za obradu sa područja ove opštine – rekao je Čučković.

On je dodao da će se saradnju sa sokolačkom opštinom proširiti i u drugim sferama života.

– Pokušaćemo da izvršimo razmenu učesnika na kulturnim manifestacijama između kulturno – umetničkih društava iz Obrenovca i Sokoca. Nadamo se da će sokolački folkloristi biti gosti na festivalu „Međunarodni susreti u Obrenovcu“. Takođe, imamo u planu da u okviru našeg projekta, koji podrazumijeva besplatno letovanje i zimovanje učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, obezbedimo učešće jednog odeljenja učenika iz Sokoca – kazao je predsednik Čučković.

Predstavnici naše opštine su u sklopu ove posete posetili Vojničko spomen – groblje „Mali Zejtinlik“ u Sokocu i položili venac.

– Venac smo položili i poklonili se senima palih boraca Vojske Republike Srpske. Učinili smo to u ime naših oko 3.200 učesnika iz Obrenovca u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu, od kojih je njih osamnaest dalo život za slobodu Srpske. Želja nam je da srpska javnost bude upoznata sa postojanjem ovog „malog Soluna“, koji se od 1996. godine nalazi na Romaniji, kao i da se žrtve rata u BiH prikažu na jedan pravedan način. Moraju se podjednako tretirati Sokolac, Bratunac i ostala srpska mesta stradanja, kao što se to čini sa pojedinim mestima u Federaciji BiH, jer samo na taj način možemo sačuvati jedinstvo dve srpske države, čija će budućnost, nadam se, biti bez ratova – naglasio je Čučković.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica iskazao je zadovoljstvo što je delegacija opštine Obrenovac posetila ovu lokalnu zajednicu.

– Zahvaljujem predstavnicima naše bratske opštine Obranovac i Vladi Republike Srbije, što odobrava ovakvu saradnju. Iako smo po broju stanovnika mala opština, gostima imamo šta da pokažemo i predstavimo. Pored upoznavanja sa aktivnostima opštine Sokolac, industrijom i prirodnim bogatstvima, želimo da uputimo goste u istorijski značajna dešavanja, o zločinima na romanijskom prostoru, koji su se desili u proteklom ratu. Raduje me što će saradnja između naših opština biti nastavljena i nadam se da će uroditi plodom – kazao je Bjelica.

Nakon obilska Vojničkog spomen – groblja „Mali Zejtinlik“, delegacija opštine Obrenovac posetila je manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Naša i opština Sokolac već četiri godine neguju bratske odnose, koji su definisani Poveljom o bratimljenju potpisanom od strane načelnika opštine Sokolac i predsednika opštine Obrenovac u Višegradu 14. jula 2013. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE