Obrenovac, 17.02.2019

Počinje sistematska deratizacija na teritoriji Gradske opštine Obrenovac


Izvor: GO Obrenovac,Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2018.
Planirano je da tokom prve nedelje akcije budu obuhvaćeni delovi grada Topolice, Dudovi, Rojkovac, Rvati, Stočnjak, Gaj 1, Gaj 2, Vašarište i centralne gradske ulice

Foto:Printscreen
Prvi krug sistematske deratizacije na teritoriji Gradske opštine Obrenovac u 2018. godini biće organizovan i izveden u periodu od 2. do 31. jula. U predviđenom periodu sistematskom deratizacijom će biti obuhvaćene sledeće kategorije:

Kolektivne stambene jedinice;
Individualna gradska domaćinstva;
Individualna seoska domaćinstva;
Obale kanala;

Tokom izvođenja sistematske deratizacije stambenog fonda (stambene jedinice i individualna domaćinstva) rodenticidni mamci će biti postavljani u zajedničkim podrumskim prostorijama, vešernicama, kotlarnicama, skloništima, tavanskim ostavama i drugim zajedničkim i pomoćnim prostorijama u zgradama i kućama, kao i u pripadajućem dvorištu. Ukoliko budu uočene aktivne rupe glodara na zelenim površinama oko zgrada kao i u dvorištima privatnih kuća, zatrovani mamci će se postavljati i u njih.

Izlaganje rodenticidnih mamaca će se vršiti od centralnih delova opštine Obrenovac (od grada Obrenovca) ka perifernim naseljima (sistem otvaranje lepeze). Planirano je da tokom prve nedelje akcije budu obuhvaćeni delovi grada Topolice, Dudovi, Rojkovac, Rvati, Stočnjak, Gaj 1, Gaj 2, Vašarište i centralne gradske ulice. Zatim bi se prešlo na naselja najbliža Obrenovcu (Zabrežje, Zvečka, Belo Polje, Mislođin). Po završetku deratizacije u ovim naseljima sistematska deratizacija bi se nastavila u naseljenim mestima Urovci, Krtinska, Brgulice, Grabovac, Ušće, Skela, Ratari, Barič, Veliko Polje, Stubline i Trstenica. Poslednji prsten deratizacije bi činila naselja Mala Moštanica, Jasenak, Konatice, Baljevac, Draževac, Poljane, Piroman, Brović, Orašac, LJubinić, Dren i Vukićevica.

Obaveštenja o akciji sistematske deratizacije biće uočljive žute boje, sa svim potrebnim informacijama (naziv izvršioca deratizacije sa osnovnim podacima, datumom postavljanja rodenticidnih mamaca, upozorenju građana da deca ne treba da diraju postavljene mamce, podacima o aktivnoj supstanci, upozorenju građana o obavezi zaštite domaćih životinja, u cilju sprečavanja kontakta sa postavljenim-zatrovanim mamcima i merama zaštite i pružanja prve pomoći, antidotu i broju telefona institucije kojoj se treba obratiti ukoliko dođe do nenamernog trovanja).

Obaveštenja će biti istaknuta na pogodnim mestima u objektima (na vratima podrumskih ili pomoćnih prostorija, na oglasne table u ulazima zgrada ili druga vidljiva mesta) u kojima je izvršena sistematska deratizacija na teritoriji gradske opštine Obrenovac. Ukoliko je deratizacija izvršena na zelenim površinama obaveštenja će biti istaknuta na jasno vidljivim mestima u blizini tretiranih površina.

Pod pojmom deratizacije podrazumevamo kompleksne mere suzbijanja populacija mišolikih glodara (pacova i miševa) u cilju smanjenja njihovog broja u ljudskim naseljima. Mere sistematske deratizacije se sprovode u okviru preventivnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, kao i zbog smanjenja ekonomske štete koju mišoliki glodari mogu izazvati u urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama. Rezultati monitoringa posle sprovođenja sistematskih deratizacija u prethodnom periodu (jesen 2015. god. – jesen 2017.god.) na području gradske opštine Obrenovac, ukazuju da su populacije mišolikih glodara sa konstantnim trendom opadanja brojnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE