Obrenovac, 20.01.2020

Započeta sistematska deratizacija


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2019.
Plan je da sistematska deratizacija na teritoriji Gradske opštine Obrenovac bude sprovedena do 30. oktobra

Foto:Printscreen
Sistematska deratizacija podrazumeva kompleksne mere suzbijanja populacija mišolikih glodara (pacova i miševa) u cilju smanjenja njihovog broja u ljudskim naseljima.

Mere sistematske deratizacije se sprovode u okviru preventivnih mera zaštite stanovništva Beograda od zaraznih bolesti, kao i zbog smanjenja ekonomske štete koju mišoliki glodari mogu izazvati u urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama.

Prilikom izvođenja sistematske deratizacije stambenog fonda (stambene jedinice i individualna domaćinstva) rodenticidni mamci biće postavljani u zajedničkim podrumskim prostorijama, vešernicama, kotlarnicama, skloništima, tavanskim ostavama i drugim zajedničkim i pomoćnim prostorijama u zgradama i kućama, kao i u pripadajućem dvorištu. Ukoliko budu uočene aktivne rupe glodara na zelenim površinama oko zgrada kao i u dvorištima privatnih kuća, zatrovani mamci će se postavljati i u njih.

Količina i formulacija upotrebljenih preparata biće određena u skladu sa propisanim normativima, a u zavisnosti od karakteristika prostora na kom se preparati primenjuju i stepena infestiranosti tog prostora mišolikim glodarima.

Plan je da sistematska deratizacija na teritoriji Gradske opštine Obrenovac u 2019. godini bude sprovedena u periodu od 01. do 30. oktobra 2019. godine. U predviđenom periodu sistematskom deratizacijom biće obuhvaćene sledeće kategorije objekata:

- Kolektivne stambene jedinice;

- Individualna gradska domaćinstva;

- Individualna seoska domaćinstva;

Ovaj operativni plan je okviran i podložan je izmenama u slučaju potrebe.

Izlaganje rodenticidnih mamaca vršiće se od perifernih delova opštine Obrenovac ka centru (sistem zatvaranje lepeze). Planirano je da tokom prve nedelje, sistematskom deratizacijom budu obuhvaćena sledeća naselja:

Ljubinić, Vukićevica, Dren, Orašac, Draževac, Baljevac, Konatice, Poljane, Brović, Piroman, Trstenica, Ušće, Skela, Krtinska, Urovci.

Po završetku deratizacije u ovim naseljenim mestima prešlo bi se na naselja:

Grabovac, Stubline, Veliko Polje, Ratari, Brgulice, Jasenak, Mislođin. Na kraju bi deratizacijom bila obuhvaćena naselja najbliža Obrenovcu (Mala Moštanica, Barič, Zvečka, Belo Polje i Zabrežje), kao i grad Obrenovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE