Obrenovac, 08.07.2020

NOVE MERE VLADE


Izvor: Alo/Tanjug/D.S.,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2020.
Detaljan spisak Vlade Srbije tokom vanrednog stanja

Foto:Alo / Dejan Briza


Odluka o vanrednom stanju je stupila na snagu...

Vlada Srbije donela je sino─ç uredbu kojom su propisane mere koje ─çe se primenjivati tokom vanrednog stanja, a klju─Źne su zatvaranje granica Srbije, osim za srpske dr┼żavljane, kao i zatvaranje ┼íkola, vrti─ça i fakulteta.

Predsednik Republike Aleksandar Vu─Źi─ç, predsednica Vlade Ana Brnabi─ç i predsednica Skup┼ítine Srbije Maja Gojkovi─ç doneli su u nedelju, 15. marta, u skladu sa Ustavom, Odluku o uvo─Ĺenju vandrednog stanja. Odluka je stupila na snagu.

Mere koje je vlada propisala su: 

Od ponedeljka, 16. marta, u potpunosti ─çe biti obustavljen rad pred┼íkolskih, ┼íkolskih i visoko┼íkolskih ustanova. Do daljeg ne─çe raditi vrti─çi, osnovne i srednje ┼íkole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: 

1) eVrti─ç dostupan za celu Srbiju, 

2) eUpis za upis u ┼íkole ─çe biti aktivan od 1. aprila 

3) Probni test za malu maturu ─çe biti ura─Ĺeni putem nove tehnologije 

4) Nastava prelazi na nastavu na dal?inu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za u─Źenje

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane dr┼żavljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca s boravi┼ínom dozvolom. Gra─Ĺani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani dr┼żavljani koji imaju boravi┼íte u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivi─Źnom odgovorno┼í─çu. Ova mera ─çe biti striktno kontrolisana i njeno kr┼íenje bi─çe najstro┼że sankcionisano. Gra─Ĺanima ─çe pri ulasku u zemlju biti uru─Źeno zakonski obavezuju─çe re┼íenje. Zapre─Źena zatvorska kazna za kr┼íenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma va┼żno kako bi se smanjilo kretanje gra─Ĺana, ┼íto je jedan od glavnih razloga za uvo─Ĺenje vanrednog stanja u cilju spre─Źavanja ┼íirenja virusa COVID-19.

Kada je re─Ź o gra─Ĺanima Republike Srbije i stranim dr┼żavljanima koji imaju boravi┼íte u Republici Srbiji, a koji dolaze iz ┼ávajcarske konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine ┼ápanije, Savezne Republike Nema─Źke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Gr─Źke odre─Ĺuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Uvo─Ĺenje vanrednog stanja ne zna─Źi da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporu─Źuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od ku─çe. Ako rad od ku─çe nije mogu─ç, proces rada treba organizovati tako da se strogo po┼ítuju sve higijensko-tehni─Źke mere za spre─Źavanje ┼íirenja zaraze (ograni─Źen broj ljudi u prostoriji, kori┼í─çenje za┼ítitnih maski i sl). Vlada poziva sve poslodavce u Republici Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omogu─çe rad od ku─çe. Veoma je va┼żno da u ovom trenutku poka┼żemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se pona┼íaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na gra─Ĺane ─Źija dece prestaju da idu u vrti─çe i ┼íkole. Sve druge pojedinosti ─çe biti precizirane u dopunskim aktima koji ─çe biti usvojeni.

Gra─Ĺani: samoizolacija - bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz ku─çe bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za ┼íetanje ku─çnih ljubimaca, bacanje sme─ça. Preporuka za lica starija od 70 godina da uop┼íte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mla─Ĺi ─Źlanovi porodice.

Javni saobra─çaj: ukida se no─çni i redukuje dnevni javni prevoz.

Inspekcije: ograni─Źava se pove─çanje cena osnovnih ┼żivotnih namirnica i za┼ítitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Mogu─çe je podizanje cena samo u granicama me─Ĺugodi┼ínje stope inflacije.

Jo┼í jednom apelujemo na na┼íe najstarije sugra─Ĺane da strogo vode ra─Źuna i ne izlaze iz ku─çe i pridr┼żavaju se svih uputstava zarad o─Źuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posve─çena borbi protiv ┼íirenja virusa COVID-19 , iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno ─çe vas obave┼ítavati o svemu i doneti sve potrebne odluke u cilju o─Źuvanja va┼íeg zdravlja.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE