´╗┐ ZA DEVET DANA UPISA 18.300 ZAHTEVA

Obrenovac, 19.08.2018

ZA DEVET DANA UPISA 18.300 ZAHTEVA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Najvi┼íe prijava na ─îukarici, Vo┼żdovcu i Novom Beogradu

Foto:Stock-photo


´╗┐

U 17 beogradskih predškolskih ustanova je zaklju─Źno s ─Źetvrtkom podneto oko 18.300 zahteva (za oko 7.500 slobodnih mesta).

Najve─çe interesovanje zabele┼żeno je u Novom Beogradu, na ─îukarici i Vo┼żdovcu, gde su samo tri ustanove primile oko 7.000 zahteva, dok je dan uo─Źi završetka konkursa (18. maj) najmanji broj zahteva podnet u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu.

"Interesovanje roditelja ne predstavlja iznena─Ĺenje. Prošle godine smo imali rekordnih 23.000 zahteva, a nakon završetka konkursa zna─çemo da li ─çe pritisak na vrti─çe 2018. po─Źeti da slabi, imaju─çi u vidu da imamo istorijski broj upisane dece - oko 72.000 u dr┼żavnim i privatnim vrti─çima uz subvenciju grada", rekao je za „Alo!“ Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i de─Źju zaštitu, i dodao da su velike šanse da ove godine bude manje zahteva u odnosu na 2017.

Prošle godine, lista ─Źekanja smanjena je sa 10.000 na 3.500 otvaranjem novih mesta i saradnjom sa privatnim vrti─çima, u kojima sada boravi oko 13.700 mališana.

"To je ujedno i odgovor onima koji ne uspeju odmah da dobiju mesto - nastavi─çemo subvencionisanje, ali i otvaranje novih mesta u dr┼żavnim vrti─çima, pre svega adaptacijom pogodnih prostora. Naš krajnji cilj je da ukinemo listu ─Źekanja", ka┼że sekretar za obrazovanje i de─Źju zaštitu.

On isti─Źe da za devet dana konkursa u Sekretarijat za obrazovanje i de─Źju zaštitu nije stigla nijedna prijava roditelja ili staratelja za bilo kakve neregularnosti.

"Ove godine se više njih odlu─Źilo na onlajn upis - skoro 45 odsto prijava, odnosno više od 8.000 elektronski popunjenih zahteva, u pore─Ĺenju sa prošlogodišnjih 36 odsto", zaklju─Źuje Gak.

Analiza podataka

U narednim danima, upisna komisija ─çe razmatrati pristigle zahteve.

"Nakon analize podataka ima─çemo jasniju sliku potreba za mestima u vrti─çima, budu─çi da o─Źekujemo i zahteve roditelja predškolaca, zakonski obaveznog pripremnog programa, koji do sada nisu išli u vrti─ç i potrebno je da podnesu zahtev (takvih je 2017. bilo više od 3.500), a mnogi roditelji konkurišu na više opština, što pove─çava broj zahteva", ka┼że Gak.

Nova vozila za dostavu hrane

─îetiri beogradske predškolske ustanove dobile su nova vozila za dostavu hrane. Po jedno pikap vozilo dobili su vrti─çi „Boško Buha“ sa Palilule, „Sima Miloševi─ç“ iz Zemuna i „─îika Jova Zmaj“ sa Vo┼żdovca, dok je Predškolska ustanova „11. april“ iz Novog Beograda dobila kombi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE