Obrenovac, 21.02.2020

ŠTA FALI NAŠIM DIGITALNIM RADNICIMA?


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 02.03.2019.
U Srbiji preko interneta radnici zarade i do 120.000 dinara, ali...

Foto:Pixabay
Srbija je krajem 2018. godine bila na 10. mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po obimu radne snage u digitalnom poslovanju.

U Srbiji je ovaj rad najrasprostranjeniji na svetu po broju radnika po glavi stanovnika. Na 1.000 stanovnika digitalnim poslovanjem se bavi 3,53 osobe, u poređenju sa 1,72 radnika u Americi, koja je i kolevka ovakvog poslovanja.

Među digitalnim radnicima u Srbiji najviše ima onih sa diplomama iz ekonomije, dizajna, marketinga, arhitekture, filologije i inženjerstva.

Najnovija studija Centra za istraživanje javnih politika o profilima i socio-ekonomskom statusu onih koji rade na globalnim digitalnim platformama pokazuje da takvi radnici imaju prosečnu bruto zaradu od 120.000 dinara mesečno, ali ne i zadovoljavajuću zaštitu tokom rada.

- Jasno je da za našeg digitalnog radnika nema ko da garantuje. On je na vetrometini, država mu ne daje nikakva prava, ali ni on ne traži ništa od nje, iako se zna da smo globalna sila koja izvozi digitalne radnike. Zalažemo se da ti ljudi dobiju radni status, da država postane garant njihovih socijalnih prava.

U našim klasičnim radnim odnosima poslodavac je taj koji doprinosi socijalnim davanjima, isto kao i radnik. U sferi digitalnog rada, međutim, on ni ne postoji, jer je van zemlje, pa zato država na sebe mora da preuzme tu vrstu odgovornosti. Mnoge zemlje EU, poput Belgije, Švedske i Francuske su to već uradile - objašnjava Branka Anđelković, ekspert Centra za istraživanje javnih politika.

Istraživanje Centra pokazuje da su tri glavna motiva za rad u onlajn sferi pristup poslovima koji su bolje plaćeni, izvor dodatnog novca i nemogućnost mladih da pronađu posao.

Naš digitalni radnik zarađuje više od svojih kolega u tradicionalnoj ekonomiji, a prosečna bruto zarada iznosi oko 120.000 dinara mesečno, u poređenju sa 68.000 dinara koliko je bila u julu 2018. godine.

Trećina anketiranih, koji su registrovani kao preduzetnici i kojima je ovo glavni izvor prihoda, ubraja se ujedno i u one koji najbolje zarađuju, u proseku 196.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE