Obrenovac, 22.08.2019

DIGITALIZACIJA SRBIJE NA MAPI ČETVRTE REVOLUCIJE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2018.
Mašine bolje od vas znaju šta volite

Foto:Shutterstock
Primenom i razvojem novih tehnologija, poput klaud bejz tehnologija, 3D štampača i veštačke inteligencije, Srbija i region imaju šansu da uhvate korak sa razvijenim svetom i čak se pozicioniraju kao lideri Evrope, ocenili su učesnici Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Naročitu veru u digitalizaciju još jednom je pokazala premijerka Ana Brnabić, koja je na otvaranju samita istakla da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može postati "region pobednika".

- Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom. Ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu - poručila je Brnabićeva.

Ona je poslovnim liderima regiona poručila da budu hrabri u osvajanju novih tržišta i tehnologija i da u novom digitalnom dobru ne vide sebe samo kao lidere regiona već i kao poslovne lidere Evrope i sveta.

Alehandro Plater iz "Telekom Austrija grupe", govoreći o digitalnoj revoluciji, rekao je da više ne postoje granice u obradi podataka, što je dovelo do toga da se ljudima na internetu predlažu stvari koje vole "iako čak nisu ni svesni da ih vole". Tačnije, algoritam "zna bolje".

- Algoritmi ne slušaju vas, nego samo prate šta vi radite - rekao je on.
Predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović takođe smatra da zajedničkim naporima ceo region može da bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije. Ona je ranije navela da će se na dvodnevnom samitu u Beogradu diskutovati i novim tehnologijama sa kojima se susrećemo svaki dan, poput klaud bejz tehnologija, 3D štampača, koji su u primeni i u medicini i slično:

- Do toga da ćemo pokušati da se bavimo jednom temom koja je veoma in u poslednje dve godine, a to je bihejvioralna ekonomija. Reč je o vezi psihologije i ekonomije, na primer, veštačka inteligencija zameniće mnoga zanimanja u narednim godinama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE