Obrenovac, 22.02.2019

DIVNA PRIČA : Dejan je šaptač psima i čini nešto neverovatno…


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Ne trebaju mi antidepresivi, kad te imam, tada živim! Baš kao u poznatoj pesmi, terapeutski psi leče psihu i pomažu!

Foto:Dejan Briza
Dejan Miletić obučava lutalice da postanu teraputski psi i pomažu deci oboleloj od autizma, Daunovog sindroma, cerebralne paralize, epilepsije, dijabetesa i sa smetnjama u razvoju.

U poduhvatu, prvom takve vrste u Srbiji, Miletić je potpisao sporazum sa GO Obrenovac da zajednički sklone pse lutalice sa ulice, obuče ih da budu teraputski psi, a ujedno decu bez roditelja i pripadnike marginalizovanih društvenih grupa, naročito romske populacije, obuče za instruktore pasa i obezbede im posao!

U Drenu, nedaleko od manastira Grabovac, ekipa lista “Alo” zatekla je Dejana dok je sekao drva za ogrev. Iza ograde ozidane od blokova povremeno se čuo lavež, a kada su ušli unutra, iz boksova smeštenih u staroj štali i kuće jurnulo je oko 20 pasa!

Razdragani i radoznali, skakali su i njuškali iznenadne goste bez trunke agresije Dejan se svima obraća poimence, dok im naredbe daje uporedo i na srpskom i nemačkom!

Dok je Mina, veliki šarplaninac, prišla da se mazi, belgijski ovčar Skubi počeo da nas njuška, a terijer Hepi radoznalo skače. Terapeutski psi za rad s autističnom decom staford Lara, pitbul Teodora i mešanac Silvija su mirno ležali i glodali komade drveta.

“Psi izvlače negativnu energiju i instinktivno osećaju šta nije u redu. Oni znaju kada smo tužni, ljuti ili neraspoloženi i baš tada dođu da ih mazimo ili traže da se igramo s njima. Terapeutski psi mogu da čuvaju autističnu decu, da se igraju s njima, da smire agresiju, predosete epileptični napad, podsete kada je vreme za lek, pomognu u svlačenju i oblačenju, otvore vrata, donesu mobilni ili odu u prodavnicu ili apoteku.” - kaže Dejan i objašnjava da ljubimce ne treba birati po lepoti, već po karakteru, jer ćemo samo tako uskladiti svoje navike i potrebe sa njihovim.

“Psi, za razliku od čoveka, žive u trenutku i pokazuje lepotu života. Oni ne prave razliku među ljudima. Nije im važno da li sam žut, crn ili beo, bogat ili siromašan, da li smrdim ili mirišem! Uvek su srećni i mašu repom i kad sija sunce, pada kiša ili veje sneg. Ako sam ja depresivan, on će mi prići da ga pomazim i govorom tela reći: „Previše razmišljaš! Što se brineš, ako se ja ne brinem!“ Tako će me opustiti i pozvati da ga vodim u šetnju. Oni nas vole i to pokazuju nesebično, ne tražeći ništa zauzvrat. Pomažu nam da uspostavimo ravnotežu na emotivnom, mentalnom i telesnom nivou.” - ističe Dejan Miletić i dodaje da psi predstavljaju ogroman potencijal koje naše društvo zanemaruje.

“Osim u Vojsci i policiji, kod nas se psi nedovoljno koriste. Pogrešno je što smišljamo kako da ih uklonimo, jer su stvoreni da služe čoveku! Na Zapadu se ove životinje obučavaju da budu terapeutski psi. Pas koji živi s epileptičarima u stanju je 10 minuta ranije da predoseti napad i upozori svog vlasnika, a slično je i s dijabetičarima.” - kaže Miletić na kraju i ističe da će Centar za obuku pasa u Drenu ostaviti u amanet Opštini Obrenovac i članovima Udruženja za zaštitu društva, životinja i prirode.

Prema rečima Miletića, predstavnici opštine, Milorad Janković i Dejan Miletić, zajednički informišu mlade po selima na ovom području da mogu da se prijave za obuku za instruktore pasa. - Program je predviđen za mlade od 18 do 26 godina, naročito Rome, koje ću obučiti za kerovođe i instruktore. Ako uspešno prođu teoriju i praksu, opština će im obezbediti posao u privatnim firmama ili pansionima za pse.

Dejan je spreman da onima koji imaju bolesno dete, pokloni nekoliko pasa, koje će prethodno obučiti da budu terapeutski.

“Roditeljima bolesne dece ću pokazati kako da brinu o njemu, a onda ga obučiti da pomaže detetu, zavisno od bolesti. Potrebno je da oni ulože trud i vreme da prođu kroz obuku za psa i da ga zbrinu i hrane, a onda ga dobijaju na poklon. Takvi psi vrede po nekoliko hiljada evra, dok će ga u ovom pilot-projektu dobiti ako su spremni da ga gaje i hrane. Ponuda važi i za odrasle, koji su preživeli neku traumu ili su na ratištu zaradili posttraumatski stresni poremećaj.” - poručuje Miletić.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE