Obrenovac, 28.05.2020

DETALJNE INSTRUKCIJE


Izvor: Kurir.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.05.2020.
Ovo će deca i roditelji morati da poštuju prilikom dolaska u školu

Foto:Shutterstock


Ministarstvo prosvete je saopštilo spisak mera kojih ─çe deca i roditelji morati da se pridr┼żavaju prilikom odlaska u školu.

Škole ─çe, za u─Źenike do 12 godina, biti otvorene 11. maja.

Procena je da deca do 12 godina starosti ne mogu da se brinu o sebi dok su im roditelji na poslu, pa ─çe za njih škole biti otvorene od 7.30 do 16.30.

Kao i kod vrti─ça, i prilikom dolaska u školu roditelji moraju da nose maske i rukavice.

Svi koji budu ulazili u škole prolazi─çe kroz dezo barijere i mora─çe da poštuju distancu od dva metra.

Mališani ─çe nastavu pratiti na televiziji.

Po završetku TV ─Źasova u─Źenici treba da rade doma─çe zadatke ili da u─Źestvuju u izradi drugih zadu┼żenja koja dobijaju od svojih nastavnika. Preporuka je da deca što više vremena provode napolju, ali da se vodi ra─Źuna da se ne mešaju sa drugim grupama u─Źenika.

Roditelji i deca bi trebalo svakodnevno da mere temperaturu i u slu─Źaju da neko ima o tome obaveste direktora.

Ukoliko neko dete ne─çe dolaziti sutradan u školu potrebno je da roditelj o tome obavesti nastavnika.

Hranu roditelji pakuju deci, a školama je ostavljeno da prema mogu─çnostima organizuju i oborke u školi.

Grupe u u─Źionici ne smeju da budu ve─çe od ukupno 10 osoba (do 9 u─Źenika i jedan nastavnik), pri ─Źemu treba insistirati na tome da izme─Ĺu svih osoba u prostoriji udaljenost bude ve─ça od dva metra. U─Źenike treba stalno podse─çati na mere zaštite i prevencije.

Detalje instrukcije koje je Ministarstvo prosvete poslala školama:

Otvaranje osnovnih škola samo za celodnevni boravak u─Źenika ─Źiji su roditelji iskazali tu potrebu zbog obaveza na radnom mestu, sprovodi se u skladu sa odlukama i merama Vlade Republike Srbije, na osnovu kontiuniranog pra─çenja epidemiološke situacije u zemlji i stru─Źne procene republi─Źkog Kriznog štaba i nadle┼żnih institucija. U skladu sa tim, opštinski krizni štabovi i nadle┼żne slu┼żbe jedinica lokalne samouprave, obezbedi─çe potrebna sredstva za zaštitu zaposlenih i u─Źenika u školama (dezinfekciona sredstva, maske, rukavice).

U skladu sa dostupnim pokazateljima i preporukama zdravstvenih slu┼żbi, boravak u osnovnim školama mo┼że predstavljati ve─çi rizik za zarazu dece nego što je slu─Źaj u porodici, posebno ako su ─Źlanovi porodi─Źnog doma─çinstva uklju─Źeni u takav tip dnevnih obaveza koji im ne omogu─çava da dosledno izbegavaju situacije pove─çanog rizika od zaraze COVđćDOM-19.

Podse─çamo, broj u─Źenika ─Źiji su roditelji iskazali potrebu za uklju─Źivanjem u škole, direktori škola su dostavili nadle┼żnim školskim upravama, na osnovu ─Źega su nadle┼żna tela dala mišljenje da treba omogu─çiti prihvat jednog dela u─Źenika, ali uz primenu adekvatnih mera zaštite od infekcije COVđćD-19.

1. Preporuke za prevenciju infekcije COVđćD-19 u osnovnim školama koje zapo─Źinju sa neposrednim obrazovno-vaspitnim aktivnostima u okviru ubla┼żavanja mera, po─Źev od 11. maja 2020. godine

1.1. Dezinfekcija objekata sprovodi se u saradnji sa nadle┼żnim slu┼żbama i telima u jedinici lokalne samouprave, u skladu sa propisima koji se odnose na zdravstvenu zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

1.2. Pre organizovanog dolaska u─Źenika u celodnevni boravak (11.05.2020.) potrebno je preduzeti slede─çe: - Sprovesti pranje, ─Źiš─çenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostora. - U saradnji sa kriznim štabom i jedinicom lokalne samouprave potrebno je obezbediti dovoljne koli─Źine li─Źne zaštitne opreme za zaposlene, sredstava i pribora za ─Źiš─çenje, dezinfekciju i li─Źnu higijenu i pravovremeno trebovati nove potrebne koli─Źine. - Na ulazu u objekte svakodnevno postavljati dezobarijeru - sun─Ĺer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

1.3. Kontinuirano provetravati prostor tokom boravka dece u u─Źionicama i drugim prostorijama.

1.4. Svakodnevno detaljno ─Źistiti i dezinfikovati prostor, pribor i opremu, kao i provetravanje i nakon odlaska u─Źenika.

1.5. Sredstva za dezinfekciju primenjivati u skladu sa uputstvom proizvo─Ĺa─Źa.

1.6. Obezbediti ─Źeš─çu dezinfekciju toaleta.

2. Opšte preporuke za svakodnevni prijem u─Źenika iz prvog ciklusa u celodnevni boravak tokom normalizacije uslova tokom trajanja epidemije

2.1. Unapred predvideti i ozna─Źiti prostor za prihvat u─Źenika u jutarnjim satima.

2.2. Roditelj je u obavezi da kada dovodi dete u školski objekat obavezno nosi masku, tako da maska prekriva usta i nos, dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70% alkohola, i pre─Ĺe preko postavljene dezobarijere za obu─çu, i da uz minimalno zadr┼żavanje, razmeni informacije sa zaposlenima uškoli koji su zadu┼żeni za prihvat u─Źenika (de┼żurni). Kad god je to mogu─çe roditelji ne treba da ulaze u školu, kako pri dovo─Ĺenju, tako i u prihvatu dece na kraju dana (de┼żurno lice u školi bi─çe zadu┼żeno za prihvat dece i njihovo pozivanje kada roditelji do─Ĺu po dete).

2.3. Ukoliko postoje mogu─çnosti, na ulasku u svaki školski objekat treba obezbediti beskontaktno merenje temperature i roditelja i dece.

2.4. Postaviti vidno obaveštenje da je potrebno da roditelji i drugi zakonski zastupnici pri dovo─Ĺenju dece ili odlasku iz ustanove zadr┼żavaju me─Ĺusobnu udaljenost od 2 metra.

2.5. Na sajtu (FB profilu) škole, na ulazu uškolski objekat i na vidnim mestima u ustanovi postaviti postere sa preporukama za zaštitu od respiratorne infekcije, kao i sa pravilima ponašanja roditelja prilikom dolaska i odlaska.

3. Zaposleni u osnovnim školama i njihovo anga┼żovanje u periodu organizacije celodnevnog boravka u─Źenika iz prvog ciklusa

3.1. Ukupna zadu┼żenja zaposlenih u osnovnim školama u periodu prihvata u─Źenika u celodnevni boravak mogu se grupisati na slede─çi na─Źin: - rukovo─Ĺenje procesom privremenog otvaranja škola za prihvat dece u celodnevni boravak — direktor škole, pomo─çnik direktora i stru─Źni saradnici - sprovo─Ĺenje mera zaštite od infekcije – zaposleni na odr┼żavanju higijene - organizacija i sprovo─Ĺenje aktivnosti za u─Źenike u celodnevnom boravku – nastavnici i stru─Źni saradnici - prihvat u─Źenika na dnevnom nivou – de┼żurni nastavnici/stru─Źni saradnici/sekretar škole - ishrana u─Źenika – zaposleni na spremanju/serviranju hrane.

3.2. Direktor škole je odgovoran za ukupnu organizaciju rada zaposlenih koji ─çe biti uklju─Źeni u sprovo─Ĺenje celodnevnog boravka.

3.3. Direktor škole je odgovoran za uspostavljanje saradnje sa nadle┼żnim slu┼żbama i telima JLS u vezi sa obezbe─Ĺivanjem zaštitnih sredstava (sredstva za dezinfekciju, sapuni, gelovi, maske, rukavice).

3.4. U odr┼żavanju higijene i sprovo─Ĺenju preventivnih mera zaštite u školskom objektu u─Źestvuju zaposleni na odr┼żavanju higijene koji su zdravi i koji nisu pod rizikom u epidemiološkom smislu.

3.5. Potrebno je da pri planiranju organizacije rada i pravljenju rasporeda anga┼żovanja zaposlenih direktor škole vodi ra─Źuna o zaposlenima sa hroni─Źnim bolestima.

3.6. U organizaciju i sprovo─Ĺenje aktivnosti tokom celodnevnog boravka u─Źenika direktor treba da uklju─Źi nastavno osoblje (nastavnike i stru─Źne saradnike), pri ─Źemu nosioci aktivnosti treba da budu nastavnici koji su anga┼żovani u grupama produ┼żenog boravka.

3.7. Svi zaposleni treba da prate svoje zdravstveno stanje i da u slu─Źaju pojave bilo kakvih tegoba/simptoma koji mogu da ukazuju na respiratornu infekciju, odnosno COVID-19 (povišena telesna temperatura, kašalj, kratko─ça daha, ote┼żano disanje, gubitak ─Źula ukusa i mirisa) odmah preduzmu mere izolacije, jave se direktoru i udalje se sa posla, potom se jave izabranom lekaru u domu zdravlja po proceduri koja va┼żi za sve gra─Ĺane sa sumnjom na COVID-19 i da do potvrde da su zdravi ne dolaze na posao.

3.8. U situaciji pojave sumnje na obolevanje od SOVđćD-19 ili potvrde obolevanja kod zaposlenog iz osnovne škole, direktor ustanove je u obavezi da o tome obavesti epidemiologa nadle┼żnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

4. Organizacija i sprovo─Ĺenje aktivnosti u celodnevnom boravku u─Źenika iz prvog ciklusa

4.1. Po─Źevši od 11. maja 2020. godine u školske objekte se dolaziti samo u─Źenici iz prvog ciklusa, ali ─çe njihov broj biti razli─Źit u odnosu na uzrast, odnosno razred. Imaju─çi u vidu instrukcije i preporuke za spre─Źavanje širenja epidemije, potrebno je formirati manje grupe koje ─çe boraviti u istoj u─Źionici (do 9 u─Źenika i jedan nastavnik), pri ─Źemu treba insistirati na tome da izme─Ĺu svih osoba u prostoriji udaljenost bude ve─ça od dva metra. U─Źenike treba stalno podse─çati na mere zaštite i prevencije.

4.2. U odnosu na broj prijavljenih u─Źenika, direktor i stru─Źni saradnici formiraju potreban broj stalnih grupa i raspore─Ĺuju nastavnike koji ─çe biti odgovorni za odre─Ĺene grupe.

4.3. Roditelji mogu dovoditi decu u celodnevni boravak radnim danom najranije u 7,30, a po u─Źenike mogu do─çi najkasnije u 16,30. Prihvat dece je mogu─ç u okviru navedenog termina, o─Źemu roditelji treba da za svaki naredni dan unapred obaveste de┼żurnog nastavnika na prihvatu u─Źenika. Izuzetno, ukoliko za to postoji mogu─çnost, deca mogu biti prihva─çena i pre 7,30, uz saglasnost direktora škole.

4.4. Svakog dana, pošto do─Ĺu po dete, roditelji treba da obaveste zadu┼żenog nastavnika da li ─çe u─Źenik do─çi u školu i narednog dana.

4.5. Potrebno je obezbediti da u─Źenici redovno prate nastavu na daljinu (TV ─Źasovi), a prema rasporedu koji se dostupan za svaku sedmicu unapred. To zna─Źi da treba obezbediti televizor koji ─çe u odgovaraju─çe vreme biti na raspolaganju u─Źenicima odre─Ĺenog razreda.

4.6. Po završetku TV ─Źasova u─Źenici treba da rade doma─çe zadatke ili da u─Źestvuju u izradi drugih zadu┼żenja koja dobijaju od svojih nastavnika.

4.7. U─Źenje u okviru nastavnih predmeta treba kombinovati sa aktivnostima za relaksaciju i aktivan odmor ili omogu─çiti u─Źenicima da sami izaberu ─Źime ─çe se baviti u terminu kada ne u─Źe.

4.8. U skladu sa vremenskim prilikama u─Źenici treba da budu što više u školskom dvorištu, uz obavezan nadzor nastavnika. Preporu─Źuje se organizovanje boravka i igranja dece u dvorištu kad god i gde je to mogu─çe, ali tako da pri tome ne dolazi do mešanja dece razli─Źitih manjih grupa.

4.9. Sve raspolo┼żive resurse prostora, opreme, u─Źila i igra─Źaka u školi, a posebno u prostoru u kome ina─Źe borave grupe produ┼żenog boravka, treba staviti na raspolaganje u─Źenicima koji su u grupama za celodnevni boravak, sa ciljem kvalitetnog strukturiranja ukupnog vremena tokom boravka u─Źenika u školskom objektu.

4.10. Aktivnosti u─Źenika u malim grupama treba da budu tako organizovane da se me─Ĺusobni kontakt razli─Źitih grupa maksimalno izbegne, kao i njihovi susreti u hodnicima, trpezarijama, dvorištima, salama i toaletima.

4.11. Tokom trajanja aktivnosti u─Źenike treba podse─çati na koriš─çenje sredstava za dezinfekciju i ─Źeš─çe pranje ruku.

5. Obaveze roditelja/drugih zakonskih zastupnika

5.1. Prema proceni direktora škole, a u odnosu na iskazane potrebe roditelja, ukoliko postoji procena da su pojedini roditelji neopravdano prijavili svoju decu za poha─Ĺanje celodnevnog boravka, direktor škole mo┼że tra┼żiti od roditelja dokaz o anga┼żovanju roditelja (potvrda od strane poslodavca koja dokazuje da su oba roditelja/samohrani roditelj u radnom odnosu i da nije mogu─çe da im se organizuje rad od ku─çe).

5.2. Svakodnevno, pre dolaska u školu, roditelj ima obavezu da detetu i sebi izmeri temperaturu i da u slu─Źaju povišene temperature, ne dovodi dete u školu i o tome obavesti direktora.

5.3. Roditelje je potrebno obavestiti osvim bitnim smernicama i protokolima koji se uspostavljaju u ustanovi u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti dece, roditelja i zaposlenih. Partnerski odnosi sa porodicom zasnivaju se na uzajamnom poverenju, poštovanju, razmeni bitnih informacija o detetu i porodici, otvorenoj komunikaciji i odgovornosti. Sprovo─Ĺenje preporuka za prevenciju infekcije COVđćD-19 iziskuje njihovu doslednu i odgovornu primenu kako od strane zaposlenih, tako i od strane roditelja i drugih zakonskih zastupnika dece u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti dece i odraslih.

5.4. Roditelji treba da obezbede posebnu flašicu sa vodom koja ─çe biti samo za njegove potrebe tokom boravka u školi.

6. Dodatne usluge u školi tokom celodnevnog boravka — ishrana u─Źenika

6.1. Sugeriše se roditeljima da deca doru─Źkuju pre dolaska u školu, a da im pripreme i spakuju u┼żinu i/ili suvi obrok (u zavisnosti od du┼żine vremena provedenog u školi), au skladu sa potrebama i navikama dece.

6.2. Ukoliko postoje mogu─çnosti, škola mo┼że obezbediti obroke i u┼żinu za u─Źenike, ali tako da sve mere zdravstveno-higijenske zaštite budu primenjene na najvišem nivou, kako prilikom prijema hrane, tako i prilikom serviranja u školskom prostoru.

6.3. Omogu─çnostima organizovane ishrane tokom celodnevnog boravka potrebno je blagovremeno obavestiti roditelje u─Źenika.

6.4. Hrana za u─Źenike se mo┼że spremati u školi ili naru─Źivati od dobavlja─Źa.

6.5. Preporu─Źuje se da se serviranje obroka organizuje kad god je to mogu─çe u u─Źinonicama u kojima deca borave. Ukoliko je neophodno koristiti trpezariju, deca za stolovima treba da sede na Udaljenosti od dva metra u svakom smeru. Ne dozvoliti deci da me─Ĺusobno dele hranu i pribor za ishranu. 6.6. Higijenu i dezinfekciju vozila za dostavu treba sprovoditi što ─Źeš─çe (preporu─Źljivo pre i nakon svakog završenog “kruga dostave") preporu─Źenim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvo─Ĺa─Źa.

6.7. Po┼żeljno je da se hrana pakuje u pojedina─Źne posude za jednokratnu upotrebu (obrok kutije), a zatim i dodatne kese kako bi se spre─Źila kontaminacija hrane i ambala┼że u kojoj je pakovana.

6.8. Obavezno najaviti dolazak hrane telefonom kako bi ostavili vremena osoblju škole da se pripremi za preuzimanje hrane.

6.9. Dostavlja─Ź je du┼żan da prilikom dostave nosi masku i rukavice, i hranu predaje na ulazu škole ne ulaze─çi u objekat.

6.10. Hrana se doprema na poseban ulaz kad god je to mogu─çe, a ─Źist i prljav put kretanja hrane se ne smeju ukrštati. Ukoliko to nije mogu─çe, pre dopremanja hrane deca i nastavnici se smeštaju u prostore gde ─çe se konzumirati hrana, a mesto za unos hrane (zajedni─Źki ulaz), kao i put kretanja hrane do mesta konzumacije se dodatno dezinfikuje i tek nakon toga se hrana mo┼że preuzeti od dobavlja─Źa.

6.11. Hranu preuzimaju posebno za to odre─Ĺene osobe koje su u obavezi da nose masku i rukavice. Ista osoba sprovodi i distribuciju hrane i pospremanje ostataka hrane nakon jela.

7. Dodatne preventivne mere

7.1. U ustanovi treba da bude najmanji mogu─çi broj zaposlenih u isto vreme, ali svakako toliki da je mogu─çe organizovati funkcionisanje celodnevnog boravka za u─Ź

7.2. Fizi─Źki razmak od dva metra u svakom smeru treba sprovesti u zatvorenom prostoru ustanove gde se obavljaju administrativni poslovi, kao i izme─Ĺu drugih zaposlenih i dece.

7.3. Ukupno osoblje škole (direktor, nastavnici, stru─Źni saradnici, sekretar, osoblje na odr┼żavanju higijene, kuhinjsko osoblje) moraju da nose maske, tako da maska prekriva usta i nos, kao i da redovno sprovode mere li─Źne higijene, posebno pranja ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili sredstvom na bazi 70 % alkohola. Ne dodirivati lice, posebno usta, nos i o─Źi pre pranja ili dezinfekcije ruku.

7.4. Neophodno je sprovoditi edukaciju zaposlenih i roditelja o zna─Źaju i na─Źinu primene mera prevencije, zna─Źaju svakodnevnog pra─çenja zdravstvenog stanja dece i ostajanja kod ku─çe dece, kao i zaposlenih sa simptomima bolesti.

7.5. Svi zaposleni obavezno moraju da odmah po ulasku u objekat škole da dezinfikuju sopstvene mobilne telefone. Li─Źne stvari, torbe se odla┼żu u garderobni deo i ne unose u prostor u kome su u─Źenici.

7.6. Redovno odr┼żavanje prostora objekta uklju─Źuje pranje i dezinfikovanje podova, vrata, stolova, stolica, kvaka, prekida─Źa za svetlo, ru─Źki ormari─ça, slavina, objekata za igranje i sport u dvorištu i drugih površina koje koristi ve─çi broj lica, najmanje dva puta dnevno, po potrebi i ─Źeš─çe.

7.7. Pribor i sredstva za ─Źiš─çenje i dezinfekciju se moraju dr┼żati van domašaja dece i ne smeju se primenjivati u neposrednoj blizini dece, kako bi se izbeglo eventualno udisanje isparenja.

8. Dodatne napomene

8.1. Nadle┼żnoj školskoj upravi direktori osnovnih škola treba da dostavljaju podatke na nadeljnom nivou o broju u─Źenika u celodnevnom boravku, ao na─Źinu dostavljanja podataka škole ─çe biti blagovremeno obaveštene.

8.2. Direktori škola su u obavezi da u saradnji sa jedinicom lokalne samouprave, sprovode date smernice koje ─çe se menjati i dopunjavati u skladu sa odlukama i merama Vlade Republike Srbije, na osnovu kontiuniranog pra─çenja epidemiološke situacije u zemlji i stru─Źne procene republi─Źkog Kriznog štaba i nadle┼żnih institucija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE