Obrenovac, 03.06.2020

DIGITALNI DNK


Izvor: Yumama,Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2017.
Zbog ─Źega ne bi trebalo da ┼íerujete fotografije svoje dece?

Foto:Priofimedia


´╗┐

Ljudi su danas naviknuti na konstantno deljenje pri─Źa, fotografija i informacija na društvenim mre┼żama. Treba li tako postupati i sa privatnim, de─Źijim fotografijama?

Kako uveliko znamo da postoji i negativna strana Interneta i društvenih mre┼ża, trebalo bi s velikom pa┼żnjom odlu─Źiti da li bi trebalo uklju─Źivati i decu u to, posebno ukoliko su još uvek mala i dok se ne mogu tome suprotstaviti.

Šta je to digitalni DNK kada je re─Ź o Internetu i društvenim mre┼żama?

"Koristim izraz digitalni DNK za sve što šerujemo na internetu. To zna─Źi da svaka slika, svaki komentar i svaki post ostaju zauvek zabele┼żeni. Dakle, roditelji postavljaju informacije o svojoj deci onlajn ne uzimaju─çi to u obzir. Deca uopšte nemaju pravo glasa niti pravo na privatne momente", navodi doktorka Kirsti Godvin.

Tako─Ĺe, stru─Źnjaci isti─Źu da su mnoga deca po prirodi perfekcionisti, pa tako umre┼żavanje sa onlajn svetom od malih nogu nikako ne mo┼że imati pozitivnog uticaja na njih.

"┼Żelimo da naša deca budu prirodna, zar ne? Niko nije prirodan na društvenim mre┼żama!", isti─Źe ekspert za roditetljstvo, Majkl Gros.

Treba li zatra┼żiti dozvolu od dece da podelite njihove privatne trenutke sa celim svetom?

Ukoliko je vaše dete dovoljno odraslo da samo mo┼że da donosi osnovne odluke, onda obavezno zatra┼żite dozvolu od njega. Me─Ĺutim, ukoliko nije, konsultujte se bar sa odraslom osobom koja je bila prisutna u momentu kada je nastala fotografija koju ┼żelite da šerujtete.

Zastanite pre nego što definitivno šerujete post na društvenim mre┼żama

Ovo je primarno pravilo i osvr─çe se na prethodnu konstataciju o digitalnom DNK. Razmislite: kakav DNK kreirate za svoju decu i njihovu budu─çnost?

"Postoji mogu─çnost da ─çete podeliti odre─Ĺeni momenat sa virtuelnim svetom i da ─çete kasnije za┼żaliti zbog toga, ali onda je ve─ç prekasno. Momenat je zauvek zabele┼żen."

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE